Емел Етем се върна на работа и предупреди за нови валежи

Вицепремиерът Емел Етем (ДПС), която заради евровота бе в отпуск и активно агитираше за партията си допреди два дни, се е върнала на работа и е изпратила предупредителни писма до областните управители в страната за очаквани нови валежи. Това съобщиха във вторник от пресцентъра на подопечното ѝ ведомство - Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА).

Информацията ще бъде пратена и до всички кметове на общини. В нея се дават указания за вземане на превантивни мерки за ограничаване на последици от евентуални наводнения, посочиха от МДПБА.

При посещението си в с. Калековец, където смерч нанесе сериозни щети на близо 80 къщи, Етем е информирала по телефона президента Георги Първанов за обстановката в страната, за метеорологичните прогнози и мерките, които МДПБА предприема в наводнените райони.

От министерството посочват още, че ще се направи и преглед от съответните отговорни държавни ведомства на хидротехническите съоръжения и ще се вземат мерки за незабавна реакция, ако има заплаха от преливането на водоизточниците.

Спасителните екипи на МДПБА са овладели и ситуацията в наводнените квартали в София, която е един от най-засегнатите градове от обилните валежи, които продължават няколко дни.

Махнати са пречупени дървета и клони от най-критичните участъци на река Владайска, която в неделя излезе от коритото си и заля къщи в софийски квартали. Продължава работата по отводняване на залетите къщи и дворове.

Спасителите, заедно с военнослужещи, са изградили дига на улица "Маргаритка" в кв. "Владая". Поради възникнал проблем с водопроводната мрежа, за живеещите в квартала е осигурена вода за пиене и за битови нужди.

Специалисти от "Гражданска защита" са огледали разрушените участъци на брега на река Владайска и в квартал "Княжево" между улиците "Люлински път" и "Княжевска". Там водата е отнесла изградените миналата година укрепления, се посочва в съобщението.

Започнали са и отводнителни дейности и в квартал "Драгалевци".

Проливните дъждове са отнесли подпорни стени и части от диги в областите Смолян и Кърджали. На много места са активизирани свлачища.

Екипи на МДПБА ликвидират последици в засегнатите райони. В с. Борино е разрушена подпорна стена, образувало се е свлачище. Изнесена е пътната настилка на част от улиците. Дъждът е подкопал и разрушил участъци по пътя Тешел - Буйново и Буйново - Кожари. 

В община Крумовград проливен дъжд е отнесъл част от дига на реката в района на селата Вранско и Ковил, които са без ток.  В Кърджали спасители отводняват мазета и приземни помещения. Екипите в града са изтеглили аварирал автобус.

Продължават и възстановителните работи от пороя и в района на Перник, Радомир.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?