Бившият отговорник за бедствията след дълго мълчание

Емел Етем: Всичко започнато бе спряно от ГЕРБ

"ДПС обикновено е мишена винаги, когато трябва да се измъкне който и да е"

Емел Етем: Всичко започнато бе спряно от ГЕРБ

Всичко, което беше започнато от миналото правителство като стъпки за борба с бедствията, беше спряно от кабинета на ГЕРБ, заяви в петък пред Дарик бившият министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

Според нея "бедствията в България се ползват най-често за политика и за политиканстване". "Може би затова и Всевишният ни наказва по този начин, че политиканстваме, а не запретваме ръкави да свършим тези неща. Може би аз не съм свършила всичко, което е било необходимо - дали времето не ми е стигнало, дали четири години са достатъчно или не, дали съм имала средства или не, това са други теми. Но важното е, че след мен нещата съвсем спряха", заяви бившият министър от времето на тръйната коалиция.

Като пример тя посочи въвеждането в цялата страна на сиренно-оповестителната система, с която миналото правителство успя да покрие 35% от населението на България.

"2011 г. лятото трябваше тази система да е завършена. И днес в село Бисер кметицата щеше да натисне само едно копче, с което да се оповестят всички хора. Никой не трябва да подценява опита на предходните, защото все има добри неща, които са направени, които трябва да бъдат продължени", добави Емел Етем.

Емел Етем не отправи конкретни обвинения към никого, но отбеляза, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов има много функции, "за които отговаря министър Цветанов и напоследък доста критики търпи по тях - както защита на населението при бедствия и аварии, така и мониторинговият доклад". "Човек трябва да си преценява колко дини под една мишница може да носи", коментира Етем.

Според нея пожарната и екипите на Гражданска защита трябва да са обособени, но нито под шапката на полицията, нито на военните, защото това било пагубно за страната.

"Без да се политизира кой какво е свършил, далеч съм от мисълта някой да ме похвали за това, което съм свършила, но трябва да оценим служителите и експертите, които имаме в различните сфери, опита, който имат, не да ги зачеркваме и да ги изгоним дори", каза Емел Етем, която като министър от ДПС бе сред най-критикуваните, но впоследствие при управлението на ГЕРБ остана практически незасегната от многобройните проверки и обвинения по адрес на тройната коалиция.

На забележката на водещата, че според някои "ДПС трябва да замълчи виновно", Етем отговори: "Напротив, трябва да са благодарни на ДПС, че ние толкова години нито политизираме, нито създаваме истерии около това, което не се случва. Ако имам персонална вина като министър за нещо, готова съм да я понеса. Проверки са ми правени всякакви - и по време на управлението ми, и след това, но до ден днешен не съм осъждана".

Бившият вицепремиер подчерта, че по нейно време междуведомствената комисия не е отпускала пари нито за язовир "Иваново", нито за съседния язовир.

"ДПС обикновено е мишена винаги, когато трябва да се измъкне който и да е. Това сме го видели и по времето на Костов, имаше го и по времето на НДСВ, и по времето на тройната коалиция. Виждам, че сега и на ГЕРБ им е много удобно, ако искат някого да обвинят, ние сме щатните виновни, заподозрени за всички беди, но има закони, документи, има архиви, по които може да се провери", каза Емел Етем.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?