Ръководството на DW с безпрецедентна пресконференция в София

Еми Барух и Иван Бедров са поканени да продължат работата си за Дойче веле

Изданието ще публикува интервю с Цветан Василев, за да изложи неговите гледни точки

Главният редактор на българската редакция на Дойче веле Александър Андреев, Орлин Спасов и Кристиан Грамш (отляво надясно), сн. БГНЕС

Еми Барух и Иван Бедров, отстранени от Дойче веле (Deutsche Welle) заради заради "несъответствие с журналистическите стандарти" след писмо на Корпоративна търговска банка, ще продължат да работят за българската редакция на немската държавна медия. Това бе съобщено от ръководството на Дойче веле, чиито представители дадоха безпрецедентна за България пресконференция, на която обясниха защо се е стигнало до прекратяване на сътрудничеството с двамата български журналисти.

Дойче веле бе буквално залято от гневни критики и въпроси на свои читатели от България и други страни заради отстраняването на Барух и Бедров, а Българският Хелзинкски комитет определи случилото се като последствие от явен натиск и настоя журналистите да бъдат възстановени.

За първи път у нас медия, макар и чуждестранна, обяснява публично политиката, принципите си и методите на действие, отбеляза модераторът на пресконференцията доц. д-р Орлин Спасов, директор на фондация "Медийна демокрация" и преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ.

Според Кристиан Грамш, директор Мултимедия – Региони в Дойче веле, става дума за "едно възникнално недоразумение, което се дължи на междукултурни различния“.

Той допълни, че с двамата журналисти е имало нелек разговор. "Поканили сме ги, те са склонни да приемат и затова сме в диалог с тях“, каза Грамш във вторник на пресконференция в София.

Казусът възникна в началото на септември, след като германското държавно радио получи писмо от ръководството на Корпоративна търговска банка (КТБ) с остри критики към коментари на Еми Барух и Иван Бедров, в които според банката тенденциозно е споменаван мажоритарният ѝ собственик Цветан Василев.

На 12 септември Барух и Бедров бяха уведомени, че медията прекратява взаимоотношенията си с тях, без обаче за това да бе обявена каквато и да е публична информация. Последва вълна от писмени запитвания до Дойче веле, които предизвикаха и първия официален отговор на 20 септември.

В него се казваше, че проверката на твърденията на КТБ за едностранчиво отразяване на дейността на Цветан Василев "по същество не са основателни", но въпреки това журналистите били нарушили стандартите на медията, например "стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал".

Не стана ясно обаче защо Барух и Бедров не са били извикани в Германия преди да се вземе решение за освобождаването им, нито как са нарушили правилото за разделяне на коментари от информация при положение, че и двамата са автори на коментарни текстове, публикувани в сайта на българската редакция на Дойче веле.

Тези неясноти провокираха заключението, че германската държавна медия се е поддала на натиск от страна на КТБ, около която и без това витаят сериозни съмнения за директна намеса в голяма част от българския медиен пазар.

Седмица по-късно, на 27 септември, Дойче веле обаче промени коренно позицията си по казуса, като в третото си поредно изявление по случая изрази готовност да върне двамата автори.

В текста вече не се говореше за нарушени от Бедров и Барух журналистически стандарти, нито за това, че отстраняването им няма нищо общо с писмото на КТБ. В новата позиция ставаше дума за "бъдещото сътрудничество с тези автори" и се подчертаваше, че медията "се стреми към решение, което удовлетворява всички участници в този разговор".

Въпреки конкретните въпроси с какво Барух и Бедров са нарушили журналистическите стандарти, ръководителите на Дойче веле се съсредоточиха върху "стандартите по принцип“.

От думите на Кристиан Грамш се разбра, че неспазените стандарти на медията не са в определен текст на някой от двамата автори. По думите му в българската редакция "като цяло е нарушен балансът на мненията“ по конкретната тема.

Грамш припомни и световните журналистически стандарти, според които не може да се смесва информация и мнение, фактите трябва да са изложени честно и проверени от поне два независими източника и трябва да се търси баланс между различните гледни точки. Той обаче се съгласи с констатациите, че няма как в жанра журналистически коментар да се търсят всички гледни точки, но трябва да има баланс на гледните точки в общия брой материали по темата.

Дойче веле се противопоставя на всякакви опити да ѝ бъде оказано влияние. Предпоставка за това Дойче веле да се ползва с доверие в света е спазването на определени журналистически правила, които са договорени от нас с всички наши автори, които работят при нас”, каза още Грамш.

И директорът на мултимедийните проекти и другите му двама колеги – завеждащата секцията за Централна Югоизточна Европа Верица Спасовска и главният редактор на българската редакция Александър Андреев – се извиниха, че комуникацията с Барух и Бедров не минала по най-добрия начин.

Двамата журналисти бяха освободени с мейл от Спасовска, докато Андреев беше в отпуск.

"Ставаше въпрос за временно, а не постоянно прекратяване на сътрудничеството”, обяви Спасовска на пресконференцията.

"Така процедираме с всички наши колеги от всички редакции, когато възникне подобен проблем“, посочи тя.

"Видяхме се с тях. Проведохме открит и честен разговор, мнението ни по някои въпроси не съвпада, но сътрудничеството ни ще продължи“, допълни Спасовска.

"Като човека най-високо в йерархията на Дойче веле, четящ текстове на български език, поемам отговорността. Моя беше отговорността да се потърси гледната точка на другата страна. Аз съм човекът, който не е видял в техните текстове онези неща, които са в нарушение на стандартите”, заяви Александър Андреев.

"Стандартите на хартия са едни, в главите на хората се различават“, коментира още той и се зарече в бъдеще в работата на редакцията да не страдат нито стандартите, нито коментарите. За това ще спомогне и изготвяния в момента от Андреев "каталог от мерки“, по които ще работи с авторите в българската редакция.

Той каза още, че при престоя си в София Верица Спасовска е взела интервю от председателя на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев, което скоро ще бъде публикувано на страницата на изданието. В разговора обаче било предварително уточнено, че няма да става дума за писмото на КТБ до Дойче веле.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?