Емигрантите и функционирането на самата държава създават лош имидж на България в Германия

Емигрантите и функционирането на самата държава създават лош имидж на България в Германия

Имиджът на България в Германия не е особено добър. Една от основните причини за това е фактът, че след присъединяването на страната към ЕС и най-вече след отварянето на германския трудов пазар за гражданите на България в Германия пристигнаха много хора, които определено не допринасят за добрия образ на България.

Това казва в интервю за българската секция на Дойче Веле Вернер Йостмайер, бивш депутат от ХДС и почетен консул на България в най-многолюдната германска провинция - Северен-Рейн Вестфалия.

По думите му ″има данни, че цели 80% от българските граждани, които пристигат в Германия с цел да работят, са турскоговорящи представители на ромското малцинство″.

″Много от тях не могат нито да четат, нито да пишат, говорят лошо български, нямат никакви познания по немски език, но успяват някак да дойдат в Германия, където в крайна сметка често попадат в ръцете на безскрупулни работодатели, които ги експлоатират срещу мизерно заплащане″, допълва Йостмайер.

Според него те са водени от надеждата, че все ще успеят да намерят някаква работа, независимо срещу какво заплащане. Много от тези хора попадат в т.нар. проблемни квартали, живеят в порутени сгради при ужасни условия - и именно те определят в голяма степен лошия имидж на България в Германия. Това е много жалко, защото те не са типичният образ на българската нация, обяснява почетният консул на страната ни.

Той обаче твърди, че лошият имидж на България се дължи и на още един фактор - ″начинът, по който функционира българската държава″.

″Лично аз съм ставал свидетел как и най-елементарните неща се случват едва след като подадеш кутия бонбони, например. Това, етествено, е типично и за други страни, но България ми е на сърцето - една прекрасна страна, която всъщност е толкова важна за нас″, казва Йостмайер.

И обяснява, че държавата е важна за Германия, защото, от една страна, се явява стабилизиращ фактор по югоизточния фланг на ЕС.

"Освен това България е страна, която е много приятелски настроена към Германия - така е открай време, но и добрите отношения между г-жа Меркел и г-н Борисов спомагат за това разбирателство. А и по отношение на бежанската политика България допринася с позицията си за повече солидарност в ЕС″, казва германският политик.

Йостмайер твърди, че българските мигранти биха могли да бъдат по-лесно интегрирани в германското общество, отколкото ″по-голямата част от бежанците″. Според него в градове като Дортмунд и Дуисбург ″определено имат проблеми с мигрантите от България″, но като цяло те не се разглеждат като сериозно предизвикателство.

″В същото време е много жалко, че покрай проблемите с т.нар. мигранти по бедност почти никой не вижда всички онези българи в Германия, които са истински интегрирани, които следват или работят тук, които живеят като пълноценни членове на германското общество. Затова използвам всяка възможност да подчертая, че трябва да правим разлика между едните и другите българи″, смята още Йостмайер.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?