Емигрантите са пратили в България над 1 млрд. евро през 2017

Това е повече отколкото чуждите инвестиции, сочат предварителните данни на БНБ

Емигрантите са пратили в България над 1 млрд. евро през 2017

Българите, които работят зад граница, са пратили на близките си у нас над 1.15 млрд. евро за миналата година. Това е с 284 млн. евро повече спрямо 2016 г., когато сумата на преводите възлиза на 869 млн. евро. Това показват предварителните данни на Българска народна банка (БНБ).

Средствата изпратени от сънародниците ни в чужбина са повече от чуждите инвестиции в страната за 2017 г., които възлизат на близо 902 млн. евро.

Според данните на БНБ чуждестранните вложения за миналата година се насочват предимно към преработващата промишленост.

Преводите от емигрантите пък отиват директно в потреблението – за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на кредити. Част от средствата се използват и за започване на малък или семеен бизнес.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

Данните на БНБ показват още, че сумите, които българите изпращат в родината си постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с чуждите инвестиции, които са предимно под формата на дългови инструменти, което означава, че са краткосрочни и нямат дългосрочна перспектива за развитие. 

Данните на БНБ отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната.

Споделяне

Още от Бизнес