Емил Димитров: Концесията на ски зона "Банско" ще бъде "приведенa в съответствие" или прекратена

Има няколко ВиК пред фалит

Емил Димитров, сн. БГНЕС

Договорът за концесията на ски зона "Банско" ще бъде "приведен в съответствие или ще се прекрати", каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

В края на миналия месец специализираната прокуратура съобщи, че разследва предшественика му Нено Димов за действията му, свързани с концесията.

По думите на Димитров концесията трябва да се приведе в граници.

"Проблемът е, че има техническа грешка. Описани са границите, но квадратурата, която е там, е различна от тази, като го заснемеш точно. Сега трябва да намерим коя е най-вярната част. По контур излиза повече, отколкото е описано в договора. Аз съм абсолютно категорично "за" това, което е дадено по концесионния договор, по площ да бъде то – никакви разширения и увеличения", посочи Димитров пред бТВ.

"Също така, таксата, която е определена преди време, трябва да се преизчисли", добави той.

ВиК предприятия пред фалит

"Дупница, Сливен и Перник трябва да са най-печелившите ВиК предприятия, но те са пред фалит. Язовирите са на един километър от града, но заради лошо управление те са пред фалит, защото управителите им създават само проблеми", коментира министърът на околоната среда и водите Емил Димитров пред бТВ.

По думите му има и кметове, особено по морето, които умишлено си мълчат за проблеми сега, за да създадат проблеми през лятото.

"Враца, Габрово, Бургас, Стара Загора – това са ВиК дружества, които работят перфектно. Водосборовете са им далеч, но въпреки това управлението им е много добро, с великолепни ръководители", отбеляза Емил Димитров.

Горенето на боклуци ще продължи, но по регламент

По темата за нерегламентираното горене на отпадъци той заяви, че в Бобов дол ще си сложат измервателни станции на комините, за да е ясно какво се гори, а в населените места наоколо ще има уреди, на които да се вижда на табло какво точно се случва.

"Ако държавата започне да играе по друг начин, ще фалираме много бизнеси, това не е полезно обаче. Енергийната система трябва да се развива. Идеята не е някой бизнесмен да бъде вкаран в затвора, да бъде изгонен в чужбина или да му бъде взет бизнеса, а коминът като пуши да не трови хората", коментира министърът.

"В момента и четирите завода, които преработват отпадъци, и ТЕЦ "Сливен", който също има право, решават проблем на България. На всеки 100 кг отпадък 60-65% трябва да го рециклираме, да извадим стъклото и картона, и да го използваме повторно. 25% трябва да ги изгорим, за да произведем енергия, а едва 10 % да депонираме. Ние в момента от 90% правим камари", обясни Емил Димитров.

Той уточни, че това, което влиза от чужбина, е опаковано и стои на пристанището под контрол, но нашето го няма.

"От нашите отпадъци само София произвежда RDF, който се гори в Златна Панега и Сливен. Президентът каза "хубаво е да горим нашите, а тогава да започнем чужди". По закон е 50 на 50 – наши и вносни отпадъци. Нашите 50% обаче отсъстват, няма ги. Депата работят, но не генерират такива отпадъци, с лошо качество са, така че ние сме в дълг към тези, които са тук у нас и са готови да горят нашите 50%", посочи министърът на околната среда и водите.

Споделяне

Още от България