Емил Димитров: Мафията печели над 1 млрд. лв. годишно от контрабандата на горива

Емил Димитров: Мафията печели над 1 млрд. лв. годишно от контрабандата на горива

Мафията печели над 1 млрд. лева годишно от контрабандата на горива. Това обяви във вторник пред Нова телевизия председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика Емил Димитров, известен като Ревизоро.

Той коментира проектозакона за горивата, който беше внесен от депутати от всички парламентарни групи, но на първо четене мина само през неговата комисия. Срещу законопроекта се обявиха земеделците и търговците на пропан-бутан.

В понеделник при премиера Бойко Борисов беше постигната договореност, според която земеделците ще отпаднат от законопроекта. Това стана повод те да отменят насрочения за днес протест.

Емил Димитров заяви, че очаква и други реакции и съпротива срещу законопректа за горивата, защото интересите са големи.

"Съпротивата ще е голяма, има колебание и натиск към депутатите и министрите. Това е заради 1 милиард лева, които промените в закона засягат. В парламента всички партии подкрепиха закона, после започнаха да се отказват и да искат отлагането му", каза депутатът от "Обединени патриоти".

По думите му на пазара на горива има много проблеми - нелегални бензиностанции, липса на товарителни документи при внос, доставка на суровини за рафинерията и още куп подобни.

В парламента има подкрепа за установяване на ред на пазара за горива, макар че и сред управляващите има резерви към законопроекта, каза Емил Димитров.

Той се съгласи, че земеделските производители не могат да зареждат техниката си на обикновените бензиностанциите. Затова "сега те могат да си регистрират цистерните с гориво и няма да бъдат причислени към търговците, но това е най-малкият ни проблем", каза шефът на парламентарната комисия за борба със сивата икономика.

По думите му има пристанища, на които няма монтирани уреди за измерване и през тях нелегално влизат горива.

Емил Димитров представи доклад на финансовото министерство от 2015 година, според който най-голям риск има при доставките на течни горива и особено при нафтата.

"Средногодишното потребление в България на нафта е 3,4 милиарда. Платеното е 2,2 милиарда литра. Значи не са декларирани 1,2 милиард литра. Загубата за държавния бюджет от укрити данъци по нерегламентираните доставки и продажби на течни горива се оценява на 1.2 млрд. лева", каза Емил Димитров.

Той посочи, че всяка сряда при премиера Бойко Борисов се събират, за да говорят за контрабанда, но тези данни не се обсъждали.

"Няма осъдени. Хванаха в Летница контрабанден нефт, танкери на пристанището също – нищо не направиха. Мафията печели по 1 милиард и нещо годишно, ние се занимаваме с 5 евро. Чушки и домати да контролираш, а горивата – не. Защо?", попита Емил Димитров.

Според него от година и половина не се работи по сериозните сделки. Той поиска всички складове за доставка на горива да бъдат поставени под контрол. "Около 20 000 транзакции може да се скрият, затова искам фискален контрол", каза Емил Димитров.

Той остава оптимист, че с помощта на премиера тези проблеми ще бъдат решени.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес