Емил Димитров не уважи нито една покана на комисията за конфликт на интереси

Решение дали е лобирал неправомерно или не ще бъде взето без неговото изслушване

Емил Димитров, сн. БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров е пренебрегнал и двете покани на Комисията за конфликт на интереси да бъде изслушан във връзка с разследването срещу него за прокарване на лобистки текстове в парламента. Това стана ясно във вторник след поредното заседание на комисията, оглавявана от Филип Златанов, на което Димитров отказва да се яви.

Няма да каним г-н Димитров трети път, комисията ще излезе с решение по случая до седмица – две без неговите коментари, каза пред Mediapool Моника Иванова от Комисията за конфликт на интереси.

Емил Димитров коментира по телефона пред Mediapool, че не е бил канен за изслушване. Той не бе забелязан в парламента във вторник, когато депутатите се събраха на първо заседание след лятната ваканция, а негови колеги казаха, че ще дойде другата седмица.

Разследването срещу Димитров започна още през юни, но още не е приключило.

Практиката на комисията до този момент показва, че тя е много по- експедитивна в случаи, които не се отнасят до хора в управлението на държавата. Разследването за конфликта на интереси на бившия икономически министър Трайчо Трайков, поискано от самия него, приключи за около месец. Ведомството на Филип Златанов излезе с безкомпромисно решение, според което Трайков е в конфликт на интереси заради участието му в отдаването на концесия на "Каолин" АД. Той притежава 278 акции на дружеството, срещу които е получил дивидент от 20 лева за миналата година.

През последните години името на Емил Димитров многократно е замесвано в опити за прокарване на лобистки текстове в различни закони. Сигналът, по който комисията започна разследването срещу депутата, е за предложените от него текстове в Закона за горите. Те облагодетелстват собствениците на частни гори и стопаните на ловни стопанства. Димитров е и зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие – водеща по Закона за горите.

“Съгласно подадена от него декларация, Димитров е собственик на гори и земеделски земи, а свързани с него лица, съгласно публикации в медиите, са собственици и управляващи на фирми, свързани с горско стопанство, дърводобив, стопанисване и ползване на дивеч в дивечовъдни участъци”, се посочва в сигнала срещу Димитров, подаден от Коалиция “За да остане природа в България”.

Още първите стъпки на Емил Димитров в това Народно събрание бяха свързани с предложения за промени в Закона за лова, с които се премахна на практика монополът на националния "Съюз на ловците и риболовците в България". Чрез свои близки и роднини депутатът държи фирмата – концесионе на две от най-големите ловни стопанства в страната – "Елен" край Етрополе и "Шерба" край Горен чифлик.

Друго негово предложение – да се удължи с месец ловният сезон за дивите патици, с което те щяха да бъдат отстрелвани в размножителния период, бе оттеглено от самия него след като избухна скандал.

Името му се свързва и със заменки с държавни гори, докато е в сила мораториумът за такива, както и опитът му за частично отпадане на забраната.

След критиките в евродоклада от 2010 г. за порочната практика, се оказа, че той е направил една от най-мащабните заменки – 900 дка. Тогава Димитров обясни, че няма нищо общо с фирмата, направила замяната, а дружества с негово участие имат акции в нея.

Емил Димитров стана популярен и с това, че дружество с негово участие отново чрез замяна получи 11 дка край Несебър. Димитров, който е бивш председател на асоциацията на търговците с тютюн, беше и сред най-активните противници на пълната забрана на пушенето.

Споделяне

Още по темата

Още от България