Емил Джасим окончателно осъди сайта "ПИК" за клевета

Емил Джасим

Учителят по история и активист на "Да, България" Емил Джасим обяви, че е осъдил окончателно сайта "ПИК" за клеветнически твърдения. През март 2017 г. той заведе серия от дела срещу "Блиц", "ПИК", вестник "Труд" и лично срещу главния редактор на "Блиц" Ивайло Крачунов. Исковете му бяха за нанесени неимуществени вреди и всяки един от тях е за по 4500 лв.

Изданията обвиняваха Джасим в гавра с паметта на Васил Левски, изопачавайки думите му. Атаката срещу него започна след неговата лекция пред платформата TED през 2014 г.

"Съдът на Република България доказа и реши окончателно, че управляваната и представляваната от лицето Недялко Недялков псевдомедия е фабрика за фалшиви новини, позорящи твърдения и клевети", написа Джасим във "Фейсбук".

Първото решение на съда в ущърб на "ПИК" бе през миналата година. Резултатът бе мащабна атака на изданието срещу съдията по казуса Силвия Хазърбасанова, която бе защитена от столичните си колеги и накрая неохотно от Висшия съдебен съвет. ВСС предупреди, че с действията си ПИК създава предпоставки за саморазправа със съдии.

Емил Джасим призовава хората да "съдят клеветниците", защото само така може да се промени "отровената медийна среда". Досега той е спечелил делата на първа инстанция срещу "Труд" и "Блиц".

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?