След тричасов дебат от Луканов до хората с увреждания

Емил Христов запази поста си на зам.-шеф на парламента

Запазилият поста си Емил Христов и лидерът на БСП Корнелия Нинова приеха накрая хората с увреждания, сн. БГНЕС

След точно тричасови дебати, взаимни нападки, обиди и демонстрации кой от ГЕРБ и БСП е по-загрижен за хората с увреждания, мнозинството в парламента отхвърли в сряда искането за оставка на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. 

До искането за оставка се стигна, след като преди 10 дни протестиращи хора с увреждания не бяха пуснати в Народното събрание за среща с парламентарната група на социалистите, тъй като носели надписи "Системата ни убива".  Решението групата да не влезе в НС бе на Емил Христов (ГЕРБ), тъй като председателят на НС Цвета Караянчева беше на посещение в чужбина. 

Още същият ден БСП поиска оставката му, а от ГЕРБ оправдаха действията му с аргумента, че в парламента не може да се влиза с ″рекламни материали″. Все пак Христов се извини за решението си, но социалистите сметнаха, че това не е достатъчно и той трябва да напусне поста си, след което внесоха искане за оставката му в деловодството. 

Сълзите на Нинова

Докато депутатите в пленарна зала дискутираха всевъзможни теми около оставката на Емил Христов, стигайки до първомайски митинг на БСП, социалистите организираха среща с представители на хората с увреждания. За инициативата съобщи депутатът Антон Кутев. А на нея първа отиде Корнелия Нинова.  За да не останат длъжни, представители на ГЕРБ също се явиха на събитието. За да чуят проблемите им лично, в Огледалната зала на НС слязоха шефът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, и Емил Христов.
За да не оставя инициативата в управляващите пък,  Нинова прибегна до нов прийом и се разплака след изказване на майка на дете с увреждания, която обявила, че се надява детето ѝ да умре преди нея, тъй като нямало кой да го гледа.
След това лидерът на БСП обеща, че с дявола ще седне на една маса заради хората с увреждания, разказаха присъствали на срещата.

Дебатът: Куцо, кьораво и сакато

По време на дебата народният представител от  "БСП за България" Михаил Христов, който е параолимпиец, обяви, че управляващите не се страхували от "куцо, кьораво и сакато". Заради това за всички други имало пари, но не и за тях. В отговор колегата му от "Обединените патриоти" проф. Станислав Станилов му каза, че истината е, че никой политик не иска да вземе парите от богатите и да ги даде на бедните.
В излагане на мотивите на социалистите за исканото отстраняване на Христов пък секретарят на парламентарната група на левицата Филип Попов оприличи Емил Христов с Пилат Понтийски - измил си ръцете с охраната на парламент. Това бе и едно от обясненията преди дни на ГЕРБ – че охраната от НСО не е допуснала протестиращите с брандирани тениски. 

Докато течеше спорът в зала, проф. Станислав Станилов  размаха пръст към лидера на БСП Корнелия Нинова и заяви: ″Повдига ми се от вас!″.

Зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Антон Кутев обяви, че оставката на Емил Христов е необходима, защото не само, че ГЕРБ не е трябвало да спират майките на деца с увреждания да влизат в парламента, а е трябвало да идат да разговарят с тях, да чуят исканията им и да разрешат проблемите им.

Под предлог, че името му е споменато от опозицията, Спас Гърневски от ГЕРБ и се опита да отклони дебата, говорейки от Лукановата зима до избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. 

Председателят на парламента Цвета Караянчева му каза, че не говори по темата, но след като той намеси Корнелия Нинова и приватизацията на ″Техноимпекс″, тя го остави да говори. По повода от БСП я предупредиха, че искането на оставки на ръководството на Народното събрание ще стане перманентно.

Накрая Емил Христов обясни, че БСП са злоупотребили с хората с увреждания и каза, че в конкретния случай той дълго време не е знаел, че охраната не е пуснала хората с увреждания в парламента. Корнелия Нинова и депутати от БСП обаче знаели и отказали да се ангажират. "Някой трябва да се извини на хората, които употребихте. Извинете се, колеги, за да ви олекне", обърна се Христов към БСП.

Парламентарната група на ДПС обяви, че няма да участва в гласуването, не защото не осъжда поведението на Емил Христов, а заради двойния стандарт на управляващите - те не отстранили Красимир Велчев от ГЕРБ като председател на комисията по вероизповеданията и правата на човека заради ксенофобски изказвания, а после гласували оставката на Валери Жаблянов от БСП като зам.-председател на парламента заради изказването, че Народният съд е необходим и неизбежен.

В крайна сметка мнозинството застана зад Христов и той остава заместник-председател на НС. Дебатите по евентуалното му оттегляне обаче костваха почти цял пленарен ден,.

Споделяне

Още от България