Емил Кабаиванов напуска лидерския пост в СДС

Разпускане на старите десни партии и създаване на нов проект предлага Любен Дилов, който се оттегля от "Гергьовден"

Емил Кабаиванов, Сн: БГНЕС

Серията от оставки достигна СДС и "присъдружната" ѝ партия "Движение Гергьовден". Час след като лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че заедно с ръководството на партията подава оставка, председателят на партия СДС Емил Кабаиванов също съобщи, че до три дни ще депозира оттеглянето си от лидерския пост и призова към същото цялото национално ръководство.

Няколко часа по-късно и председателят на Движение "Гергьовден" Любен Дилов - син анонсира намерението си да напусне ръководството на движението и да даде път на младите в политиката. "Гергьовден" бе част от коалиция СДС, която на изборите в неделя получи съкрушително ниския резултат под 2%.

Емил Кабаиванов: Оставката ми е морален ангажимент

Според Емил Кабаиванов, който се задържа на поста председател на СДС по-малко от година след оставката на Мартин Димитров, това е "морален" ангажимент. Той добави, че същото трябва да се случи и с лидерите на организацията по места.

Причината за провала на партията му Кабаиванов видя във факта, че голяма част от избирателите на СДС избрали да гласуват за ГЕРБ, за да не се разпилява гласът им.

"По-голямата част от нашите избиратели са предпочели да гласуват за ГЕРБ, за да не отиде гласът им нахалост. Призивът да се гласува само за големи партии, за да не отива гласът нахалост, доведе до патовата ситуация в парламента. По този начин се пренебрегва основното правило на демокрацията - да гласуваш по убеждение, а в случая са гласували за силния на деня", обясни Кабаиванов пред в. "Марица".

В същото време той констатира, че основният проблем е, че хората са избрали да възпроизведат статуквото, въпреки масовите протести от края на зимната.

"С тези резултати държавата се оказва в патова ситуация. Не съм оптимист, че ще се състави правителство. Решението са нови избори наесен. Защото положението няма да се успокои", каза още Кабаиванов.

Лидерът на СДС, който едновременно е и кмет на Карлово, е сред основните виновници за разпада на Синята коалиция, която имаше много по-голям шанс да влезе в парламента.

Кабаиванов е обвиняван от бившия председател на СДС Мартин Димитров и от предишните коалиционни партньори от ДСБ в съглашателство с ГЕРБ. И наистина цялата риторика на ръководството на СДС и действията на партията бяха насочени към подкрепа на ГЕРБ и запазване на благоразположението ѝ с оглед на бъдещи дивиденти.

Резултатът от всичко това е виден - ДСБ самостоятелно получи 3% на изборите, СДС под 2%, а отцепниците от "Единство", които в последния момент не се коалираха с ДСБ , изобщо не участваха на вота.

"Трябва да обединим десницата. Аз, Костов, Кунева, всички трябва да се оттеглим, за да отворим път на новите лица", заяви карловският кмет Кабаиванов, нареждайки се до бившия премиер Иван Костов с 23 години стаж в политиката и до бившия еврокомисар и бивш министър на евроинтеграцията Меглена Кунева.

"Трябва да се съставят работни групи, които да подготвят посланията на една напълно обновена десница. Само така ще можем да се подготвим за предстоящите избори наесен", продължи Кабаиванов.

"Вече съм готов да подам оставка, никога не съм вземал от СДС, а само съм давал, десницата трябва бързо да се преформатира и да се подготви за извънредни избори наесен", заяви още лидерът на СДС пред оставка Емил Кабаиванов.

Любен Дилов в отворено писмо: Десница днес – колкото по-зле, толкова по-добре

Оттеглянето си от лидерството в собствения си проект "Гергьовден" Любен Дилов - син, известен с шоуменските си качества и политическата си адаптивност, обяви в отворено писмо.

"Циничната Ленинова оценка за революционната ситуация в Русия през 1917 година, парадоксално е валидна за българската десница през 2013. Тя има шансовете да направи своя революция точно сто години след Октомврийската. Ако иска през 2017-а да управлява България, десницата трябва незабавно да проумее и приеме пълната си идейна и организационна катастрофа", написа Дилов.

"Какво може да се направи днес? Нещо, към което "Гергьовден" призоваваме от 2001 година: преучредяване на СДС като продължител и наследник на онова СДС от 1990 г. Това преучредяване трябва да стане с участието на възможно най-много хора, които определят себе си като десни и демократични, с участието на всички формации, които произлязоха или бяха сателитни на СДС през години, но – най-важното – с участието на цялото ново поколение българи, което влезе в съзнателна възраст след 2000-та година и практически няма спомени за първото десетилетие на прехода", продължава Дилов.

"Как да се случи – с пряко гласуване на специална платформа в интернет за делегати на ново преучредително събрание на демократичната общност. Може да се кандидатира всеки, който би искал да е част от новата десница. Той публикува на специален сайт своя коректна биография и своите виждания за бъдещето на десницата. Събира подкрепа за определен период – примерно месец. След това първите 1000 събрали най-голяма подкрепа (може да се създаде механизъм, който коректно да изчисли и провери дали подкрепата е истинска) създават работещ орган, преучредителен конгрес на новата десница, който създава организационна структура, работещи постоянни органи и програма на новата формация".

"Съзнавам, че един такъв път ще е мъчителен за мнозина от старите лидери, които биха искали да запазят позициите и наименованията на исторически партии, които са били важни в последните 100 български години, но – уви – в тази си форма те е са просто живи музейни експонати и изборите от 12 май 2013 го доказаха", казва още Дилов.

"Ако се действа без забавяне, подобна формация би могла да направи сериозен дебют на предстоящите избори за европейски парламент, както и на местните избори, които ще ги последват. В далечна перспектива тя би могла да спечели следващите президентски избори и да предизвика по-бързия край на поредния Отечествен фронт в най-новата ни история", пише още лидерът на "Гергьовден".

И завършва, че "намира за съвсем нормално да подаде оставка и като председател на "Движение Гергьовден”, за да отвори път в собствената си организация за участие в един бъдещ обединителен проект".

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013