Емил Караниколов: Не ми е работа да казвам на Банката за развитие на кого да раздава кредити

Емил Караниколов и Петър Кънев

Министърът на икономиката Емил Караниколов опита в сряда да снеме от себе си отговорността за спорните кредитни практики на държавната Българска банка за развитие, на която е принципал.

По време на управлението на уволнения от премиера Бойко Борисов главен изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев, а и преди това, кредитната институция си спечели репутацията на банка за близки до властта бизнесмени. Вместо да подпомага малкия и средния бизнес, тя отпусна над 60 млн. лв. на поликита и бизнесмен Георги Гергов, около 250 млн. лв. на фирми от орбитата на Делян Пеевски, към 150 млн. лв. на Румен Гайтански – Вълка и т. н.

Стоян Мавродиев се наложи да подаде оставка заради поредния едър кредит – за 75 млн. лв., на фирма с 2000 лв. приходи, свързана с колекторска агенция.

"Не е работа на министъра на икономиката да казва на надзорния и на управителния съвет на ББР кои кредити и на кого да одобряват", заяви министър Караниколов по време на блиц контрол в парламентарната комисия по икономика.

По думите на Караниколов това би било вмешателство в работата на търговска банка.

Председателят на икономическата комисия Петър Кънев от БСП съобщи, че по-следващата сряда министърът на икономиката ще представи новото ръководство на ББР. В него влизат досегашният изпълнителен директор Николай Димитров, който така и не бе сменен, бившият главен финансов директор на ПИБ Живко Тодоров и бившият директор на Българската агенция за експортно застраховане Панайот Филипов, за които има непотвърдени данни, че в миналото е работил във фирма, свързвана с Делян Пеевски.

"Темата за това как работи ББР е от нейното създаване. Ако ще се променя ресорният закон, трябва да се намери отговор дали ББР е толкова гъвкава като държавнана банка и дали тя може да предлага на малкия и среден бизнес по-гъвкави форми от всяка друга търговска банка. Ако си отговорим на този въпрос, ще разберем много истини", допълни министър Караниколов.

В кризата с Covid-19 правителството разчита ББР да е основен инструмент за финансова подкрепа на бизнеса, за което банката бе допълнително капитализирана със 700 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?