Емил Кошлуков е допуснат до финалния етап на конкурса за БНТ

Трима кандидати отпадат, шестима продължават

Константин Каменаров и Емил Кошлуков

Политикът журналист Емил Кошлуков е допуснат до финалния етап на конкурса за директор на Българската национална телевизия въпреки факта, че през последната година е бил програмен директор на телевизията на партия "Атака" – АЛФА. Той и още петима от общо деветте кандидати ще бъдат допуснати до изслушване, реши Съветът за електронни медии (СЕМ) в сряда.

Отпаднали са трима от претендентите, за които предварително се смяташе, че нямат шанс в надпреварата: репортерът от БНТ Стоил Рошкев, знаковото за партийната телевизия СКАТ лице Теодор Ангелов и гражданинът Радостслав Главчев, който традиционно подава документи в конкурсите за генерален директор на БНТ.

Останалите шестима кандидати, в това число и Емил Кошлуков, за когото преди седмица се разбра, че е бил програмен директор на партийната телевизия АЛФА, са допуснати до изслушвания.

"Това, че някой работи някъде, не означава зависимост", каза член на СЕМ пред Mediapool преди седмица по повод разкритието за Кошлуков, който е бивш депутат от НДСВ, известен е с добрите си връзки с ДПС и беше директор на финансираната от Корпоративна банка телевизия ТВ 7.

Селекцията е направена по изготвените концепции за развитие на обществената медия, които до момента не са известни. Единственият кандидат, който е публикувал визията си, е Иван Гарелов.

Останалите допуснати до изслушване кандидати са Константин Каменаров, Валерий Тодоров, Сашо Йовков и Тома Иванов.

До момента за фаворити се смятат Кошлуков и Каменаров.

Константин Каменаров е медик по образование, но професионалната си кариера започва като репортер в БНТ, където по-късно става шеф на новините, после за няколко години напуска обществената телевизия, за да се върне през 2011г. като неин оперативен директор, когато Вяра Анкова е избрана за пръв път начело на БНТ. През 2013 г. Каменаров се кандидатира за генерален директор на телевизията, но Вяра Анкова отново печели конкурса, след което Каменаров напуска БНТ.

За пореден път в конкурса се пробва и дългогодишният журналист Валерий Тодоров, който е бил два мандата директор на другата обществена медия – БНР, а преди това неин кореспондент в Москва.

Тома Иванов има дълъг стаж в БНТ като главен счетоводител, финансов и изпълнителен директор, а за кратко и.д. генерален директор. Бил е член и изпълнителен секретар на СЕМ.

Дългогодишният журналист Иван Гарелов е бивш водещ на политическото предаване "Панорама" в БНТ, впоследствие е писал за печатни медии, имаше предаване с Елена Йончева в ТВ 7, а тази година за кратко бе медиен съветник на служебното правителство на Огнян Герджиков. Той е и единственият кандидат за директорския пост в БНТ, който е бил агент на Държавна сигурност.

Сашо Йовков дълги години е спортен журналист в БНТ.

Изслушванията на шестимата допуснати кандидати ще се състоят по график, изготвен от СЕМ и ще бъдат в рамките на два дни. Сашо Йовков ще защитава своята концепция на 21 август от 9 часа, Валерий Тодоров - на 21 август от 12 часа, Тома Иванов - на 21 август от 15 часа, Иван Гарелов - на 22 август от 9 часа, Константин Каменаров - на 22 август от 12 часа и Емил Кошлуков - на 22 август от 15 часа.

БНТ 2 ще предава пряко изслушванията на 21 и 22 август.

Гласуването за избор на генерален директор на БНТ ще бъде на 23 август. Тогава ще се разбере има ли избран нов директор на телевизията или Вяра Анкова ще остане на поста до насрочване на следващ конкурс, който да приключи с избор на шеф.

Споделяне

Още по темата

Още от България