Емил Милев-Крокодила е осъден окончателно на 17.5 години затвор

Емил Милев, Снимка: МВР

Емил Милев, известен с прякора си Крокодила, е окончателно осъден на 17.5 години затвор по обвинение за въоръжен грабеж, съобщиха от прокуратурата. Присъдата е на Върховния касационен съд (ВКС). Според решението Милев е признат за виновен за грабеж на банков клон в столичния квартал "Люлин", извършен през март 2010 г. Тогава са отмъкнати над 136 хил. от инкасо. Освен Милев по това обвинение на по 15.5 години затвор са осъдени Едуард Павлов и Лазарин Лазаров.

Присъдата ще бъде приведена в изпълнение и ще се търпи при първоначален строг режим, съобщават от прокураутрата. Милев от години е в ареста по различни обвинения. С последното си решение ВКС указва, че долната инстанция отново трябва да разгледа делата по други обвинения – за отвличане и грабеж на турски гражданин на магистрала "Тракия", извършен през 2009 г. и два грабежа на бензиностанции – в Бухово и на бул. "Ботевградско шосе" в София. След грабежа на магистралата Милев влиза в престрелка с полицията, по време на която е ранен в крака, твърдят разследващите. Впоследствие се е укривал при Павлов, с когото са осъдени за грабежа в "Люлин" и се е лекувал сам, казват от прокуратурата. Заради престрелката Милев е обвинен и в опит за убийство на полицай. Ако бъде осъден, може да получи дори и доживотен затвор без право на замяна.

Милев бе оправдан по тези обвинения от спецсъда през 2018 г. След това обаче апелативните съдии промениха решението и го осъдиха. Така се стигна до обжалване пред ВКС, който потвърди осъждането за грабеж на банковия клон и върна останалите обвинения за ново разглеждане.

"Според решението на ВКС не са изследвани докрай показанията на свидетел във връзка с участието Милев в отвличането, грабежа и престрелката с полицаи на "Тракия". Свидетелят съобщава по делото не само разказани от Милев факти, но и такива, които лично е установил. А именно, че след магистралния грабеж и престрелката с полицията, Милев се е укривал в дома на Павлов, където самостоятелно лекувал огнестрелно нараняване на десния си крак. За него обяснил, че получил именно при престрелката", съобщават от прокуратурата.

Споделяне

Още от България