Емил Милев-Крокодила е осъден окончателно на 17.5 години затвор

Емил Милев, Снимка: МВР

Емил Милев, известен с прякора си Крокодила, е окончателно осъден на 17.5 години затвор по обвинение за въоръжен грабеж, съобщиха от прокуратурата. Присъдата е на Върховния касационен съд (ВКС). Според решението Милев е признат за виновен за грабеж на банков клон в столичния квартал "Люлин", извършен през март 2010 г. Тогава са отмъкнати над 136 хил. от инкасо. Освен Милев по това обвинение на по 15.5 години затвор са осъдени Едуард Павлов и Лазарин Лазаров.

Присъдата ще бъде приведена в изпълнение и ще се търпи при първоначален строг режим, съобщават от прокураутрата. Милев от години е в ареста по различни обвинения. С последното си решение ВКС указва, че долната инстанция отново трябва да разгледа делата по други обвинения – за отвличане и грабеж на турски гражданин на магистрала "Тракия", извършен през 2009 г. и два грабежа на бензиностанции – в Бухово и на бул. "Ботевградско шосе" в София. След грабежа на магистралата Милев влиза в престрелка с полицията, по време на която е ранен в крака, твърдят разследващите. Впоследствие се е укривал при Павлов, с когото са осъдени за грабежа в "Люлин" и се е лекувал сам, казват от прокуратурата. Заради престрелката Милев е обвинен и в опит за убийство на полицай. Ако бъде осъден, може да получи дори и доживотен затвор без право на замяна.

Милев бе оправдан по тези обвинения от спецсъда през 2018 г. След това обаче апелативните съдии промениха решението и го осъдиха. Така се стигна до обжалване пред ВКС, който потвърди осъждането за грабеж на банковия клон и върна останалите обвинения за ново разглеждане.

"Според решението на ВКС не са изследвани докрай показанията на свидетел във връзка с участието Милев в отвличането, грабежа и престрелката с полицаи на "Тракия". Свидетелят съобщава по делото не само разказани от Милев факти, но и такива, които лично е установил. А именно, че след магистралния грабеж и престрелката с полицията, Милев се е укривал в дома на Павлов, където самостоятелно лекувал огнестрелно нараняване на десния си крак. За него обяснил, че получил именно при престрелката", съобщават от прокуратурата.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?