Емил Радев няма да приеме номинация за главен прокурор

Емил Радев

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев обяви, че не би приел да бъде номиниран за главен прокурор. Неговото име се спрягаше неофициално в политическите среди през последните няколко месеца. Преди три седмици правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да отговори категорично на въпроса дали Радев е претендент за позицията.

"Аз ясно съм заявил, че ще работя в Европейския парламент. Тази седмица бях избран за зам.-председател на една много важна комисия в парламента - Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред. Моите приоритети са свързани с работата ми в Европейския парламент и защита на интересите на България там", каза Емил Радев по време на дискусия с част от българските евродепутати, която се проведе в София.

Емил Радев обаче се надява новият Европейски парламент да даде нов тласък на процедурата за избор на европейски прокурор. Той очаква новия мандат в ЕП да бъде "много по-труден от предния".

"Ще са нужни подкрепата на три-четири политически семейства в ЕП, за да се приеме дадено законодателство и да се направи даден избор, така че трябва да има "много ясна българска позиция и много ясна подкрепа във всяко едно политическо семейство", каза Радев, цитиран от БНР.

Той обясни, че има вариант гласуването на кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия да се отложи

"(Има вариант гласуването) да бъде през септември, за да може да продължи г-жа Фон дер Лайен дебатите с политическите групи, да се изчистят противоречията, там където има, по дадени политики… Трябва да се постига, по някакъв начин, компромис, но по никакъв начин да не се не се нарушават интересите на европейските граждани", каза Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?