Емилия Друмева оглави Обществения съвет към ЦИК

Емилия Друмева. Сн. БГНЕС

Бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева е председател на новосформирания Обществен съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи в четвъртък говорителят на комисията Александър Андреев.

Емилия Друмева ръководеше Гражданския борд за честни и прозрачни избори към служебния кабинет на Марин Райков, както и обществените съвети на двете парламентарни комисии, изработили новия Изборен кодекс, приет в края на февруари.

Тя е издигната за участник в Обществения съвет от Асоциацията на младите юристи и от Института за модерна политика на бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков, който предложи и избраната за председател на ЦИК Ивилина Алексиева. Кандидатурата на Алексиева беше внесена в парламента от БСП, след като по неофициална информация Друмева е отказала поста.

В Обществения съвет към ЦИК влиза и председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева, Михаил Мирчев от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ) и Сезгин Мехмед от Фондация "Младежка толерантност".

Споделяне

Още от Евроизбори 2014