Емилия Русинова е новият градски прокурор на София

Цацаров се накара на несъгласните с неговата фаворитка, Бойко Атанасов получи нула гласа

Емилия Русинова, снимка: БГНЕС

Фаворитката на Сотир Цацаров Емилия Русинова очаквано бе избрана в сряда за градски прокурор на София. Общо 8 от членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) дадоха гласовете си за нея, двама бяха “против“. Нейният конкурент в лицето на “лудия“ бунтар следовател Бойко Атанасов получи точно “нула“ гласа.

Софийската градска прокуратура (СГП) е най-голямата и важна окръжна прокуратура в страната. Прокурорите в нея разследват престъпленията, извършени от хора с имунитет – депутати и магистрати. По традиция те разглеждат и най-тежките дела за корупция и икономическите афери. Прокурорите от СГП отправят и почти половина от всички искания за прилагане на специални разузнавателни средства.

В тази прокуратурата е сложено и специално звено “Антикорупция“, което се управлява лично от главния прокурор Сотир Цацаров. Поради това очакванията към двамата кандидати бяха да предложат някаква рецепта за постигане на резултати в борбата с корупцията по върховете на властта.

Избраният кандидат Емилия Русинова обяви в своята концепция, че смята да реши нещата с поредния анализ на проблемите с корупционните дела. След анализа тя обеща да организира и "регулярни срещи за уеднаквяване на практиката по идентични дела". И толкова.

Ва банк срещу Цацаров

Другият кандидат Бойко Атанасов на свой ред беше пресолил манджата с антикорупционните мерки, което му изигра лоша шега по време на изслушването. Ясно бе, че следователят ще се изправи пред крайно враждебна среда и няма как да бъде избран. Преди по-малко от месец ВСС прекрати проверката по неговите твърдения, че в следствието има “шпицкоманда“ от магистрати, които вършат по делата това, което им каже главният прокурор.

Проблемното му твърдение бе, че ще извърши “ревизия на всички дела и преписки, които са водени и се водят срещу настоящите членове на ВСС, които се държат на “трупчета“. Магистратът бе обещал да провери дали тези дела се използват, за да се манипулират членовете на ВСС.

Това резонно предизвика въпроси за тези дела, защото в концепцията си Атанасов бе оставил впечатление, че със сигурност има такива и той ги знае. Магдалена Лазарова поиска от него да каже дали поне срещу нея има такива. Следователят обясни, че не може да разкрива класифицирана информация в открито заседание, тъй като е получил данните по косвен път. Бойко Атанасов насочи въпросите към Сотир Цацаров.

Главният прокурор обяви, че такива дела няма, но предложи заседанието на ВСС да премине в режим “закрити врата“, за да може Атанасов да сподели “класифицираната информация“. Накрая следователят обяви, че не желае това, защото не може да изнесе точни данни. Следователят все пак даде общоизвестния пример с протичането на покойния член на ВСС Камен Ситнилски в специални разузнавателни средства (СРС), поискани от прокуратурата.

Така прокурорската колегия бе изправена пред избор между фаворитката на Сотир Цацаров, която не предлага никаква визия за борбата с корупция, и Бойко Атанасов, който бе решил да играе ва банк срещу Цацаров и ВСС. Прокурорската колегия без никаква изненада избра фаворитката на Цацаров. За изненада имаше и несъгласни.

Трябва лидер

Юлиана Колева и Елка Атанасова обявиха, че не виждат достатъчно лидерски качества в Емилия Русинова. Колева каза, че няма да гласува и за Бойко Атанасов, защото му липсват чувство за отговорност и познания. Тя обаче се съгласи с критиките му за звеното “Антикорупция“ в градската прокуратура. Според следователя то е незаконно, защото се ръководи от главния прокурор, а не от градския прокурор на София.

Елка Атанасова също обяви, че няма да гласува за Атанасов, но призна, че той е посочил вярно и точно някои проблеми. “Това, което харесвам в Бойко Атанасов е неговото професионално безразсъдство. Той говори неща, за които не се говори или се говори между двама – трима прокурори в приятелски кръг“, обясни Атанасова и цитира “Под игото“: “Лудите, лудите, те да са живи“. “Тази “лудост“ е част от промяната“, каза Елка Атанасова.

Накрая тя сподели, че познава човек извън градската прокуратура, който има кураж и умения да се справи с проблемите.

Това предизвика главния прокурор Сотир Цацаров да започна да громи концепцията на Бойко Атанасов точка по точка. Накрая Цацаров се обърна лично към Елка Атанасова. Той ѝ обясни, че човекът, който има предвид като способен шеф на СГП, е допуснал магистрат да работи като командирован седем години. Така и не се разбра за кои хора се говори, защото никой не им спомена имената.

Цацаров каза, че Бойко Атанасов не е луд, а е човек, който много добре знае какво прави. В заключение главният прокурор призова да се избере Емилия Русинова, за да не се задълбочават проблемите на градската прокуратура.

На това Елка Атанасова му отговори, че така Цацаров е призовал да се гласува и за бившия шеф на Софийската районна прокуратура Христо Динев, който после се издигна до градски прокурор. “Така казахте и тогава. Нека го изберем…“, каза му Атанасова, но не успя да си завърши мисълта, защото главният прокурор безцеремонно ѝ отне думата.

Веднага след това се проведе гласуването, което постигна целеният резултат.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?