Емилиян Гебрев: Аз притежавам "Дунарит" и няма нужда заводът да се спасява

Прокуратурата е подведена. Продължават опитите на "Виафот" да овладее предприятието

Емилиян Гебрев, сн: БТВ

Оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев обяви, че той несъмнено е собственикът на русенското оръжейно предприятие "Дунарит", че прокуратурата е била подведена в действията си срещу него и директорите на завода, но също така че продължават опитите на офшорката "Виафот" да придобие активите на предприятието, което според него няма никаква нужда да бъде спасявано от когото и да било. Гебрев разказа още как през 2015 г. той, синът му и двама от шефовете на "Дунарит" са били отровени.

"Притежател на 99.52% от "Дунарит” е фирмата "Емко" (собственост на Гебрев – б. ред.), а 0.48% се притежават от Емилиян Христов Гербрев, който стои пред вас”, заяви самият той пред бТВ във вторник.

Гебрев говори за пръв път от както държавата се опита да придобие "Дунарит", изкупувайки негов дълг към фалиралата КТБ, препродаван многократно, но дружеството плати преди седмица около 50 млн. лв. и на практика засега се откупи.

Никога не е имало риск за продажба на акциите

"Никога не е имало риск активите да бъдат разпродадени, винаги е било стабилно с ясна собственост. Как може да процедира една фирма без ясен собственик. Собствениците са записани в акционерната книга, която многократно е била изземана от НАП, КОНПИ, прокуратурата.", заяви Гебрев и извади акционерната книга на военния завод.

"Има издадено разрешение от КЗК за увеличаването на капитала на "Дунарит" и влизането на "Емко" и определение на Великотърновския апелативен съд, което ясно указва да се впише увеличението на капитала, за съда това е приключила тема, защо Агенцията по вписванията отказва все още да направи това е друг въпрос", допълни оръжейният бизнесмен.

Той обясни, че "Емко" е била поканена да влезе в дружеството от бившия му собственик – "Кемира" на Асен Бабански, която се свърза с мажоритарния акционер на КТБ Цветан Василев, който е обвинен за източването на банката.

"Не мога да си обясня защо се налага "Дунарит” да бъде спасяван, защото няма от кого да бъде спасяван. "Дунарит” е изключително стабилна финансова единица и със своите резултати в последните три години е доказал успеха си. За 2016 календарна финансова година има печалба от 28 млн. лв.", посочи още Гебрев.

Прокуратурата е подведена от КОНПИ

По думите му прокуратурата, която повдигна на него и на тримата членове на борда на "Дуенарит" обвинения за източване на предприятието, е била подведена, за да предприеме тези действия.

"Не само управителите на "Дунарит” разследват, но и на мен ми е повдигнато обвинение с първоначално постановление – тъй като съм съставил престъпна група с управителя и бившия собственик на "Дунарит” Бабански. Организирали сме група, с която по неправомерен начин да придобием дружеството. За мен прокуратурата е подведена и използвана като лост на въздействие – от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, която така не подпомага дружеството да е в добро състояние и запорираните от нея акции да си запазят стойността и тогава държавата да бъде овъзмездена", каза Емилиян Гебрев.

"Абсолютно несериозно е да се твърди, че дружеството се източва към Цветан Василев, защото е проверявано n пъти от всички специализирани органи и никоя от тях не е констатирала една стотинка да е отишла някъде. Ние сме най-стегнатото финансово дружество, всичко е ясно. Дружеството има задължения: те са били първоначално към КТБ, а малко преди банката да бъде затворена, те се преоформят - цедират, така че благодарение на умелото ръководство на завода, то е спасено. Има съдебен спор по цесиите със синдиците на банката – дали са законни или не и в момента, в който се изчисти този спор нещата ще са ясни”, посочи още Гебрев.

Държавата да каже кой иска да овладее "Дунарит"

По думите му и в момента има опити за овладяване на "Дунарит” от офшорната фирма „Виафот”, но кой стои зад нея, той не се нае да посочи.

"Не съм финансово разузнаване, специализиран орган, прокуратура. До ден днешен никой не е казал какво дружество е "Виафот”, министърът на икономиката трябва да даде отговор на въпроса кой стои зад него”, каза Гебрев.

Той припомни думите на министър Караниколов, че не може да се появи някой от ИДИЛ и да вземе "Дунарит, а в същото време никой от специализираните органи в държавата не казва кой стои зад "Виафот". Твърденията са, че това е депутатът от ДПС Делян Пеевски, който чрез съдебни спорове по вписването на капитала, претендирайки, че притежава акциите заради неплатен дълг, по който са били заложени, се опитва да влезе в оръжейния бизнес.

Как заводът извади 50 млн., ако е бил точен към Белград, Луната или другаде?

На въпрос дали с плащането на придобития от държавата дълг към КТБ, "Дунарит" е финтирало държавата, Гебрев каза: "Нищо не финтираме, държавата казва това е изискуемо ваше задължение и е нормално да се плати на секундата. Извадихме 50 млн. лв. и ги платихме. Ако дружеството е източвано за Белград, Луната, Марс, Космоса, независимо за къде, как ще извади тези пари да ги плати?".

Бизнесменът обяви, че през годините не е видял на нито един документ за "Дунарит" заводът да е свързан с Цветан Василев - " неговото име не съм видял по документи".

"Асен Бабански е бил собственик. Банката на Василев е обслужвала "Дунарит" и всички оръжейни фирми, защото има забрана към всички останали чужди банки да обслужват този бизнес. Другата банка е ПИБ, която и до днес продължава да обслужва тази индустрия", каза Гебрев обяснявайки защо "Дунарит" задлъжнява към КТБ.

Вечни спорове с Цветан Василев

"Цветан Василев го познавам от 25 години, ние с него имаме вечни спорове –последният беше при придобиването на ВМЗ-Сопот от нас. Виждали сме се 4-5 пъти. Той беше другият потенциален задкулисен купувач на ВМЗ, Аз се отказах в последния момент от приватизацията на завода. Караниколов движеше тази сделка от страна на Агенциата по приватизация и той се отнесе много коректно и перфектно и никога не е правил намек и за една стотинка, както други, но се отказах по други причини. Синдикатите бяха подстрекавани, а и на масата на подписване на сделката се отказах, защото разбрах, че съпругата ми има рецидив на рака”, каза още оръжейният търговец.

Според Гебрев атаките към него са започнали, след като е станало ясно, че има интерес към "Дунарит”, независимо че бил поканен от Бабански да вдигне капитала и да достабилизира предприятието.

Караниколов компрометира и задкулисния човек, който е добър бизнесмен и депутат

"От кого ли не, цялата медийна машина, знайни и незнайни хора, държавната ни администрация, която е подведена (…) Действащото лице е един министър на икономиката, разпоредителите сигурно са други. Но той подвежда правителството и компрометира партията, която стои зад него ("Атака" – б. ред.), и задкулисния човек, който е един добър бизнесмен и депутат. Обществеността може да разпознае кои са лицата. И всички са злепоставени, цялата ни страна. Питайте министъра на икономиката кой го е подвел, от май месец са направени толкова поразии във военния сектор”, каза още Гебрев, който е в оръжейния бизнес от 1979 г. Според него Емил Караниколов досега една истина не е казал за военния комплекс.

На въпроса има ли Делян Пеевски интереси към оръжейния бизнес, нещо което той самият отрече, Гебрев отговори: "След като тази фирма, която казват ,че е негова, толкова време се бори в съда срещу нас да придобие контрола над "Дунарит", значи има интерес. Но ако се докаже, че тази фирма е негова, тогава – има интерес. Но няма как да се докаже това пожизнено, защото тези фирми никога не се знае кой им е собственик. Ето аз съм тук и е ясно кой е собственик на "Емко" и "Дунарит".

За Пеевски той каза още, че никога не го е виждал на живо, а и сигурно депутатът от ДПС не знае как изглежда Гебрев и "сигурно няма да ме познае на улицата, ако ме види”.

Измислени са проблемите на "Емко", коствали ѝ лиценза за търговия

Бизнесменът каза още, че проблемите с отнемането на лиценза за търговия на фирмата му "Емко" са измислени. "Знам, че в Междуведомствената комисия има знаещи хора и ще разберат това", каза той.

Гебрев коментира и думите на премиера Бойко Борисов, че на входа и на изхода на оръжейните предпирятия има посредници, които трупат печалба на гърба на държавните фирми.

"На входа и изхода на Дунарит никога не съм стоял аз, ако имаше посредници нямаше да я има тази печалба.."Емко" и "Дунарит" са единствените, които разработват пазара на "Кинтекс" (държавният оръжеен търговец – б. ред.) и предоставят най-ниските цени, финансират всичките сделки и дори поемат банковите гаранции и осигуряват печалба от 22-25 процента и за деветмесечието сме осигурили на държавата печалба от 40 млн. лв., а косвено тази година те ще получат още пари", заяви Гебрев.

Опит за убийство на черно-бял човек

"Най-лошото ми е, че съм твърд човек и за мен нещата са бяло или черно и при мен не са идвали посредници. Уверен съм, че здравият разум все пак ще надделее и ще се снемат обвиненията срещу Кръстю Кръстев (шефа на "Дунарит" – б. ред.) и той ще се върне да си управлява завода", каза още собственикът на завода.

Успял съм от разрушени предприятия да създам бизнес, вложил съм 35-37 млн. лв., дума не е се е чуло за това, докато чужд инвеститор 1 милион да вложи и веднага се разтръбява, каза още Гебрев

Той разказа, че през април 2015 г. е бил направен опит за неговото убийство, на сина му и на двама от директорите на "Дунарит”. Това станало, когато обявил интереса си към "Дунарит”.

"Върнаха ме от оня свят, благодарение на ВМА и разкриването на отровата. но никога не съм се страхувал, не съм ходил с охрана и няма да ходя с охрана. Някой ако реши да ме приключи, ще го направи, ако изпадна в непрестанни мисли за това, съм свършен", заяви Гебрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес