Еминем излезе с клип срещу Буш

Рапърът Еминем даде своя своебразен принос към предизборната кампания в САЩ, като излезе с видеоклип срещу политиката на президента Джордж Буш, съобщи ББС.

Анимационният клип Mosh, издържан в мрачни тонове, показва връщащ се от Ирак войник, който е посрещнат на прага от децата и съпругата си. Те държат в ръце уведомление за изселване. След това в кадър се появява чернокож младеж, над когото издевателстват полицаи. Самият Еминем е единственият ненарисуван персонаж в клипа. Той се опитва да пробие с юмруци стена, покрита с вестникарски заглавия, посветени на Буш.

Дайте на президента автомат Калашников и нека той замине на своята собствена война, рецитира рапърът. "Възможно е Баг да ни казва, че ние сме отговорни за това чудовище и страхливец, когото сме избрали. На нас не ни трябва петрол срещу кръв, заради което войната дойде на собствената ни земя", рецитира още Еминем.

Разпространеният чрез интернет клип завършва с фразата на рапъра: "Ако днес ме застрелят, вие ще знаете защо. Затова ви казвам да се борите".

Буш и Кери отново са на равно

Сенаторът демократ Джон Кери е с изравнени позиции с президента републиканец Джордж Буш четири дни преди президентските избори в САЩ, сочат огласени днес резултати от анкета на Ройтерс и социологическата агенция Зогби.

Според поредното последователно национално проучване, обхващащо три дни, Буш и Кери могат да разчитат на 47 на сто от гласовете в изборите на 2 ноември. Кери е наваксал изоставането с два процента от Буш, който вчера водеше с 48 на 46 съгласно същото проучване.

"Изборите са след четири дни, а ние се върнахме там, където започнахме - на равнището ези-тура", заяви Джон Зогби. По думите му кандидатът Джон Кери е закрепил позициите си сред жените, католиците, неженените и неомъжените, хората с латиноамерикански произход, както и сред младежите, но леко е отстъпил в популярността си сред афроамериканците.

В настоящия момент едва три процента от вероятните гласоподаватели още не са решили за кого ще дадат вота си. Подобно тридневно последователно проучване, осъществено в същия момент преди изборите през 2000 г., е установило, че демократът Ал Гор води с три пункта пред Джордж Буш, който впоследствие стана президент.

Тридневните т. нар. последователни проучвания комбинират резултатите от анкети, осъществени в три последователни вечери, като резултатите от всяка нова вечер се добавят към тези от предишната, пояснява Ройтерс. Според агенцията по този начин се регистрират промените в становищата на избирателите, както се случват във времето.

Огласените в петък резултати се базират на анкети във вторник, сряда и четвъртък сред 1203 потенциални избиратели. Статистическата грешка възлиза на плюс-минус 2,9 на сто.

Националната анкета показва, че независимият кандидат Ралф Нейдър може да разчита на подкрепата на малко повече от едно на сто от вероятните избиратели. Демократите обвиняват Нейдър, че през 2000 г. е успял да отклони от Ал Гор достатъчен брой гласове, за да осигури победата на Джордж Буш, напомня Ройтерс.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: