Емирът на Катар можело да помилва руските агенти

Сътрудниците на руското разузнаване, арестувани в Катар по подозрение в убийство на бившия чеченски президент Зелимахан Яндарбирев, ще бъдат помилвани след произнасянето на обвинителните присъди, пише руският в. Комернаст.

Във вторник катарските прокурори поискаха най-тежкото наказание - смъртни присъди - за двамата руски агенти, като съдът трябва да се произнесе окончателно на 30 юни.

Русия отрича каквото и да е участие в убийството на Яндарбирев и твърди, че двамата агенти били в Катар да събират антитерористична разузнавателна информация.

В. Комерсант, цитиран от електронното издание Лента.ru, прогнозира помилване на базата на няколко довода. Първият е съобщение за телефонен разговор между емира на Катар и президента на Русия, по време на който те сякаш са се договорили за изхода на процеса. Освен това, емирът може да обяви амнистия, когато в Катар ще започне да действа първата в историята на страната конституция, която вече е утвърден на всенароден референдум, но ще влезе в сила догодина.

Комерсант посочва също, че в последно време катарските власти активно работят над създаването на образ на открита и демократична страна. Изпълнението на присъдите над чуждестранни граждани може сериозно да навреди на тези усилия. Вестникът отбелязва и обстоятелството, че катарската преса от самото начало на процеса не му отделя голямо внимание. Не е изключено медиите съзнателно да го премълчават, за да не предизвикат изблик на недоволство в арабския свят след края на делото.

Според Комерсант съдът не е избрал случайно 30 юни като дата за произнасяне на присъдата, тъй като юли и август са неработни за съдилищата. По този начин обжалването на обвинителната присъда, ако бъде произнесена такава, ще се разглежда едва през септември. Процесът може да се проточи до края на годината, понеже ако апелирането бъде отхвърлено, съдебното решение ще се предаде на емира за утвърждаване.

Според Комерсант проточването на делото е изгодно и за двете страни. Адвокатите на руснаците ще могат да щателно да подготвят жалбата, а дипломатите - преговорите с официалните катарски власти. На свой ред Катар може да разчита на спадане на обществения интерес към процеса.

Кореспонденти в Москва посочват, че съдебният процес заплашва да създаде дипломатически конфликт между Катар и Русия, особено след твърденията, че двамата агенти били подложени на мъчения, за да направят признания за взрива през февруари, при който загина бившият чеченски лидер, предаде по-рано Би Би Си.

Зелимахан Яндарбирев, който изпълняваше длъжността президент на Чечения в периода 1996- 97 година, напусна Чечения през 1999 г. след руската инвазия там и заживя като изгнаник в Катар.

Москва беше поискала Катар да екстрадира Яндарбиев по обвинения във връзки с терористичната мрежа Ал Каида.

Споделяне

Още от Свят