Емиратс поръча на Еърбъс самолети за 8.5 милиарда долара

Вторият по големина в света производител на самолети Еърбъс получи поръчка за 41 нови самолета от националния авиопревозвач на ОАЕ - авиокомпанията Емиратс, която е на стойност 8,5 млрд. долара (по каталожни цени), предаде агенция Блумбърг, като цитира съобщение, направено на пресконференция в рамките на авиосалона в Бурже.

Поръчката на Емиратс включва 21 от новите суперлайнери на Еърбъс А-380, както и 20 самолета от модела А-340. 555-местният А-380 ще бъде най-големият пътнически самолет в света, когато през 2006 г. започне експлоатацията му. Той е с около 35 на сто по-голям от Боинг 747, който има 420 места.

Филип Камю, който е главен изпълнителен директор на консорциума EADS, притежаващ 80 процента от Еърбъс, каза, че до приключването на изложението ще има още поръчки. Тази сутрин акциите на европейския авиоконсорциум EADS поскъпнаха с 3,7 процента - до 10,86 евро на Парижката фондова борса.

Според цитирани от Блумбърг специалисти, през тази година Еърбъс вероятно ще надмине Боинг като самолетостроител номер едно в света, тъй като досега е доставил повече самолети от американския си конкурент, а и получава повече поръчки за нови самолети.

Емиратс е най-бързо нарастващата авиокомпания в Близкия изток. Файненшъл таймс цитира данни на европейския авиоконсорциум, според които засега през годината Еърбъс има 156 поръчки за самолети срещу едва 81 за Боинг, което му отрежда 66 процента пазарен дял по отношение на броя самолети и 74 на сто - по отношение на стойността.

Ожесточената конкуренцията между Боинг и Еърбъс продължава и в Бурже, независимо от спада в сектора, подчертава Си Ен Би Си. Изданието цитира изказването вчера на шефа на дивизията на Боинг за пътнически самолети Алън Мълали, според когото през тази година базираната в Сиатъл компания ще продаде 280 самолета.

В същото време, главният изпълнителен директор на Еърбъс Ноел Форжар прогнозира 300 продадени самолета за своята компания през 2003 г. Ако тази прогноза се изпълни, Еърбъс ще изпревари Боинг за пръв път

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?