"Емко" подозира нов саботаж от държавата

Компанията прати сигнал до премиера и главния прокурор

Снимка: БГНЕС

Оръжейната компания "Емко" алармира за сериозни проблеми с износа си заради евентуален умишлен саботаж от изпълнителната власт подобен на този от 2017 г.

"Вече повече от месец структури на изпълнителната власт бавят издаването на експортни разрешения за пазари на НАТО, въпреки че са изпълнени всички законови изисквания, че е в ход изпълнението на подписани договори и са преминали приемните процедури от купувача", алармира ръководството на завода в писмо до премиера Бойко Борисов, до президента Румен Радев, както и до главния прокурор Иван Гешев заради евентуални данни за престъпление.

Според "Емко" провалянето на износа на готовата продукция ще нанесе големи щети във времена, "когато се борим за всеки лев, за всеки работник". Това ще са отрази тежко на икономиката на цели градове и особено на Трявна и на Монтана, алармират мениджърите.

Те призовават да не се повтарят събитията от 2017 г., когато стотици оръжейници излязоха на протести.

"Фактите за продължаващия саботаж на износа на готова продукция на нашите заводи бодат очите. За предприятията от групата "Емко" очевидно се повтаря сценарият от лятото на 2017 г., когато незаконните действия на представители на властта на най-високо ниво доведоха до масови протести на нашите работници, до огромни материални загуби за българската държава и до компрометиране на позициите на българската отбранителна индустрия на традиционни пазари", пише в писмото.

Подозренията на ръководството са, че саботажът може и да е умишлен.

"Дали това е резултат от външен натиск, който пред последните години се усещаше особено силно, дали е резултат от лични и групови интереси в България, или съчетание на двете оставяме на преценката на органите на властта, които трябва да се грижат за опазването на предприятията от стратегическия списък, както и за прилагането на законите на България", пишат шефовете на "Емко".

През 2017 г. "Емко" се сблъска с тежък държавен натиск върху дейността си. В края на юли 2017 г. бе прекратен лицензът му за внос и износ заради нарушения на правилата за противопожарна сигурност за срок от шест месеца или до отстраняването на нередностите. Паралелно бе спрян и лицензът на русенския военен завод "Дунарит" заради повдигнати от прокуратурата обвинения за източването му и престъпното му придобиване от претендиращия за собственост Емилиян Гебрев, който притежава и "Емко". Междувременно, държавният оръжеен търговец "Кинтекс" прекрати три договора с "Емко" за износ на негова продукция за Индия и пренасочи поръчките към държавния военен завод ВМЗ в Сопот.

Държавният натиск изведе на протест работниците в предприятията от групата "Емко", които се бориха дружеството да запази бизнеса си. Впоследствие лицензите на компанията бяха възстановени, но тя остана без поръчките на "Кинтекс". Едва след намесата на премиера Бойко Борисов и договорите с "Кинтекс" бяха възстановени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?