"Емко" вече е с лиценз, но без държавни договори

Работниците излязоха на нов протест, данъчните търсят с полиция в офиса на фирмата акционерната книга на "Дунарит"

Снимка: БГНЕС

Спреният от над два месеца лиценз за внос и износ на оръжейното предприятие "Емко" е възстановен, но не и договорите на частното дружество с държавния оръжеен търговец "Кинтекс". Реално продължава държавната атака срещу дружеството, което претендира да е собственик на русенското предприятие "Дунарит", към което апетит заяви и Министерството на икономиката. Приходната агенция проверява "нещо" в "Емко", заяви вътрешният министър Валентин Радев. От НАП обявиха,че става въпрос за данъчна ревизия, но тези действия явно демонстрират, че правителството няма да се откаже от пресата над двата военни завода.

Забавеното решение за връщането на разрешителното на "Емко", отлагано заради проверки за безопасността, доведе до прекратяването на три договора за износ на боеприпаси на завода и го възпрепятства от участие в търг за милиони на индийското министерство на отбраната, на който държавата даде знак, че ще играе с ВМЗ-Сопот.

Заради неяснотата за реализацията на произведената от "Емко" продукция, която бе отхвърлена от "Кинтекс" и превъзложена на ВМЗ-Сопот, работещите в частното предприятието отново излязоха на протест пред сградата на Министерския съвет. Те настояват за среща с премиера и обещават отново да протестират идната сряда.

Лицензът, който бе прекратен заради нарушения при съхранението на боеприпаси на площадките на "Емко", бе възстановен на извънредно заседание на Междуведомствената комисия по отбранителна индустрия в петък сутринта. Решението е взето единодушно, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред журналисти.

"От днес фирмата е пълноправен участник на международните пазари",обяви той.

"От полицията е констатирано, че са отстранени нередностите, които имат пряка опасност към населението и работниците в дружеството. Разбира се, има и предписания, които дружеството трябва и съм сигурен, че ще изпълнят. Те ме увериха в разговор, че работят 24 часа за отстраняване на тези нередности. Но те в никакъв случай не са свързани с пряка опасност за населението и работниците“, каза Караниколов. По думите му докладът на полицията за проверките в "Емко" е бил 30 страници.

Караниколов обясни, че положението с прекратените договори на "Емко" с "Кинтекс" няма да се промени, тъй като предложените от ВМЗ-Сопот цени за производството на същата продукция са с 10 на сто по-ниски. Той отново заяви, че макар и със забава на доставката, която вече е фиксирана на шест седмици, "Кинтекс" щял да е на по-добра печалба от сделката
По думите му възложителят на тази поръчка, който стана ясно, че е Индия, е поискал информация само за периода на забавяне, но не и кой ще е производителят на снарядите.

Така към момента "Емко", макар и с възстановен лиценз за внос и износ, е в затруднено положение при реализацията на вече доставената и блокирана на пристанище Бургас продукция, която бе предназначена за Индия, чиято плащане е отказано от "Кинтекс".

Реално, при положение че лицензът вече е възстановен, държавата би могла да пристъпи към незабавна експедиция на наличната продукция, но тя предпочита да забави доставката и да я извърши със стока от ВМЗ-Сопот.

Не е ясната съдбата и на други договори, които частното дружество има с държавния търговец, за които преди време Караниколов каза, че са с далечен падеж на изпълнение.

Точно това и провокира поредният протест на служителите на "Емко" в София. Няколко часа, след като стана ясно връщането на лиценза без развитие по останалите проблеми, работниците се събраха пред правителствената сграда и обявиха за подигравка случващото се с тяхното предприятие. Те декларираха, че нямат политически претенции, а просто се борят за правата си и искат "Кинтекс" да им плати за произведената продукция, която в момента стои блокирана на пристанището в Бургас.

Караниколов обаче определи този казус като търговски спор. "Доколкото знам, те и в момента водят разговори, и за други страни имат сделки. Тук обаче им обръщам внимание, че поради тяхна вина тези договори бяха прекратени и те в момента се изпълняват от ВМЗ. Нека да седнат и да говорят с ръководството на "Кинтекс". Аз не мога да се бъркам в търговските взаимоотношения. Ще съдействам специално по прекратените договори, тъй като вече ги предоставихме на ВМЗ, но не знам какъв би бил коментарът, но нека да преговарят. Аз нито ще преча, нито ще оказвам някакво влияние върху "Кинтекс", нито върху "Емко“, нито върху което и да е държавно дружество", заяви министърът.

Протестиращите обаче обясняват, че ще спрат протестите, когато започнат обективните действия спрямо тях.

Започналите заедно с възстановяването на лиценза данъчни проверки, обявени от вътрешния министър, обаче сочат, че държавата не се отказва от използването на целия си институционален арсенал срещу "Емко".

Валентин Радев не можа да обясни пред журналисти какво точно проверява Националната агенция по приходите в "Емко", придружена от полицаи. От данъчните по-късно обявиха, че са посетили предприятието, за да изяснят казус със запорирани още през април 2015 г. поименни акции на "Дунарит", което незаконно са били прехвърлени от трето лице на "Емко". "Подобна промяна не би следвало да е възможна, защото прехвърлянето на акции, върху които е наложен запор не е допустимо от закона. Във връзка с това публичните изпълнители на НАП София са опитали неколкократно – писмено и чрез лично посещение в офисите на "Емко“ в началото на септември 2017 г. да изяснят местонахождението на запорираните акции, за да бъдат иззети, каквото е изискването на закона, както и връзката на "Емко“ с тях", съобщиха от НАП.

Досегашните опити на данъчните обаче ударили на камък и затова в петък се наложило ново посещение с полиция като отново били поискани информация и предаване на акциите, но са получили отговор от персонала на "Емко“, че не знае къде се намират ценните книги, допълниха от приходната агенция.

Със свой коментар около случващото се с "Емко" се включи и вицепремиерът Валери Симеонов, според когото "въпросът с "Емко" не трябва да се коментира публично, защото това е противодържавно".

“Не трябва да се говори за тези военни сделки, за боеприпаси, за калибър, за размер, за това с коя държава търгуваме. Ние се самоубиваме, изнасяйки такава информация – така тя достига до света, до конкурентите. С Русия сме се преборили като конкурент, за да наложим нашите изключително качествени оръжия, по-качествени от техните. Всичко изнесохме от кухнята, а не бива така – виновни са и управляващи, и медии, и всички. Това е противодържавно. Не трябва да се допуска такава информация да циркулира“, каза Симеонов пред Нова телевизия в петък.

Той допълни, че времето ще покаже има ли реално държавна акция срещу това предприятие и как ще приключи казусът.

"Мога да подчертая, че резултатът от конфликта между държавата и частната фирма е негативен, защото 4 хил. човека са без работа и стачкуват – това са 4 хил. семейства“, каза още вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес