"Емона 2000" строи ваканционен комплекс на плажа Иракли

МРРБ не можело да направи нищо, община Несебър мълчи

"Емона 2000" строи ваканционен комплекс на плажа Иракли

"Емона 2000" строи ваканционен комплекс на плажа Иракли. Компанията е спечелила всички дела срещу наложената забрана за строителство издадена от Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК).

Регионалното министерство няма повече правни възможности да спира строежа, защото той е от компетенциите на община Несебър. Местната власт няма официално становище по случая.

За продължаващото строителство на плажа сигнализира гражданин. Той е заснел видеоматериал с дрон, от който ясно се вижда, че кипи усилена строителна дейност в района до плажа.

"Докато отивах към плажа, се разминах с няколко камиона със строителни материали. Когато започнах да си разопаковам дрона от чантата, дойде един пазач и ми каза, че е забранено да се снима. Когато го питах кой му е забранил, той отговори, че заповедта идва от концесионера на плажа", разказа Кирил Йорданов пред Нова телевизия.

Проверката на регионалното министерство

След излъчването на кадрите регионалното министерство пусна официално съобщение.

След проверка по сигнал през 2013-а са издадени две заповеди от ДНСК за спиране на строителството на ваканционно селище, клуб и басейни в два имота в местност "Кладери", землището на село Емона.

Те са обжалвани пред Бургаския административен съд, който ги обявява за нищожни. Причината е, че вещите лица по делото определят строежа като бараки (пета категория), а не масивно строителство.

Съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията ДНСК няма право да спира строежи от пета категория.

Разрешенията за строеж са издадени от община Несебър и контролът по строителство на обекти от четвърта, пета и шеста категория е от компетенциите на местната власт, е посочено в съобщението на регионалното министерство.

Проектът

Проектът на "Емона 2000" предвижда изграждане на ваканционен комплекс за максимум 180 души на мястото на съществуваща почивна база - бивш детски лагер на столичното общинско дружество "Галатея 2000" и почивна станция на "Горстрой Бургас". Новият комплекс се строи на площ от 26 декара.

"Емона 2000" е собственост на Добрин Иванов. Той заедно със съпругата си Лариса са съдружници във "Вая Дир". Това е компанията, която през 2011 г. взе концесията на плажа "Река Вая" за 5 години. За кратко през 2009 г. собственик на "ДАРС инвест" е Славян Теофилов, съдружник на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Впоследствие компанията става собственост на "Фрам билд", която се управлява от семейството на Добрин Иванов.

Защита на плажовете само на хартия

През март Народното събрание реши плажовете Корал, Карадере и Иракли да бъдат със защитен статут и да не могат да се отдават на концесия или под наем.

Тези плажове са любимо място за диво къмпингуващите. Скоро обаче те ще останат и без тях.

В четвъртък парламентът гласува на първо четене да отпадне забраната за къмпингуване и паркиране на плажа извън определените за това места.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?