"Енел" и ЕНИ обединиха проекти за улавяне и съхранение на СО2

Две от най-големите италиански енергийни компании – "Енел" и ЕНИ, обединиха усилията си за осъществяване на първия проект на Ботуша за улавяне, транспортиране и геологично съхранение на въглероден двуокис, съобщиха дружествата в сряда.

Постигнато е било споразумение за интегриране на два проекта, започнати независимо от всяка от двете компании. Новата цел е "Енел" да приключи с изграждането на първия в Италия завод за улавяне на промишлен CO2, който ще може да елиминира 2.5 т газ в час, а ЕНИ да инжектира получените количества в изчерпано находище край Пиаченца.

Така ще се да изпробва целия процес от улавянето на CO2 и инжектирането му под земята до проследяването и измерването на стабилността и безопасността на залежите.

Договорът между двете компании е подписан от генералните директори на "Енел" Фулвио Конти и на ЕНИ Паоло Скарони в централата на италианското Министерство на околната среда, в присъствието на екоминистъра Стефания Престиджакомо.

“Съвместните ни усилия дават възможност на Италия да заеме водеща позиция в разработването на най-новаторските технологии, които привличат вниманието на големите европейски и американски енергийни компании и на международните институции", коментира Фулвио Конти. По думите му тези технологии могат да бъдат изнесени и в страни с голямо потребление на въглища като Китай и Индия.”

“Ангажираме се да разработим технология, която ще промени коренно света на енергетиката", заяви от своя страна Паоло Скарони. "Като краен резултат ще можем да използваме свободно въглища за производство на енергия, като в същото време осигуряваме значителен принос в три области: по отношение на околната среда – чрез отделянето на въглеродния диоксид от атмосферата; по отношение на сигурността на енергийните доставки – чрез използването на ресурс, който е широко разпространен на нашата планета; и не на последно място, по отношение на крайните потребители, които ще получат евтино електричество”, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?