"Енел" иска да строи ТЕЦ и в Албания

Меморандум за разбирателство за развитието на албанския енергиен сектор подписаха Фулвио Конти, изпълнителен директор и генерален мениджър на италианската енергийна компания "Енел" и Генч Рули, министър на икономиката, търговията и енергетикатана Албания, подписаха. Документът е парафиран в присъствието на министър-председателите на Италия и Албания - Романо Проди и Сали Бериша,съобщиха от компанията във вторник.

Намеренията на "Енел" са да построи топлоелектрическа централа, която ще работи с технологии от последно поколение и вносни въглища. Предвижданата мощност е за приблизително 1300 MW, които ще задоволят нарастващите нужди на местния енергиен пазар и ще могат да обслужват и италианския пазар, когато бъдат установени връзки между двете държави и Югоизточна Европа.

Италианската компания смята да изгражда ТЕЦ и в българския енергиен комплекс "Марица Изток", като се чака изработването на критериите за избор на стратегически инвеститор в бъдещата мощност. "Енел" предлагат тя да е разположена на площадката на  ТЕЦ "Енел Марица Изток 3", където дружеството е мажоритарен собственик и изпълнява проект за рехабилитация.  

“Енел се интересува от пазарите на Югоизточна Европа, защото те имат отлични възможности за развитие и се нуждаят от производствени мощности”, каза Фулвио Конти.

Споделяне

Още от Бизнес