“Енел” изкупува дела на “Ентърджи” в ТЕЦ “Марица Изток 3”

“Енел” изкупува дела на “Ентърджи” в ТЕЦ “Марица Изток 3”
Американската компания “Ентърджи” се оттегли от проекта за рехабилитацията на българската ТЕЦ “Марица Изток 3” и от България. Това става ясно от информация на финансовия филиал на Франс прес – AFX. В нея се цитира публикация на италианския в. “Соле 24 оре”, че италианската компания “Енел” е купила дяловете на “Ентърджи” в топлоцентралата и в експлоатационното дружество “ Енергийна компания Марица Изток ІІІ” за 100 млн. евро.

Съгласно условията на сделката, “Енел” е купила 40-процентните дялове на американците в две смесени предприятия, едното от които има дял от 73 на сто в ТЕЦ Марица 3, а другото  контролира 73 процента от компанията, отговаряща за нейната поддръжка, съобщава AFX.

В “Енергийна компания Марица Изток ІІІ” 27 на сто държи Националната електрическа компания.

Първоначално проектът за рехабилитацията на електроцентралата бе на американците, но “Енел” бе привлечена като основен акционер, с опцията да изкупи изцяло делът на “Ентърджи”.

В момента “Енел” е в процес на преговори с “Ентърджи” за придобиването на дяловете ѝ в проекта “ТЕЦ Марица Изток 3”, казаха от обслужващата агенция на италианците в България.

Пестеливата информация от страна на италианците може да се обясни с факта, че “Енел” има листвани акции на фондови борси и неофициална информация за инвестиционни проекти или придобити компании винаги се отразява върху търговията с ценните книжа. По неофициална информация предстои одобрение на сделката за покупката на дела на “Ентърджи” от бордовете на компаниите. При това положение е нормално да не се желае афиширането ѝ, за да не се влияе върху решението на акционерите.

Оттеглянето на “Ентърджи” от България бе обявено като намерение от ръководството ѝ през миналата есен. То е част от политиката ѝ за изтегляне на инвеститорските ѝ проекти в Европа и се очакваше повече от година. “Ентърджи” вече продадоха две термоцентрали във Великобритания и затвориха офиса си в Италия, за да се съсредоточат по дейностите си в САЩ. На практика участието на американците в проекта за рехабилитацията на ТЕЦ “Марица Изток 3” в последно време е било по-скоро символично, съобщиха висши служители на българската топлоцентрала.

Затова и не се очаква промяната на собствеността в проекта да се отрази негативно върху реализацията му, която вече се забави с повече от 15 месеца, заради проблеми с главния изпълнител на ремонтните дейности – консорциума между германските DSD и RWE, коментираха от ТЕЦ-а. По последни данни се очаква първата рехабилитирана мощност на термоцентралата да бъде пуснат през март 2006 г.

Споделяне

Още от Бизнес