“Енел“ очаква 3.4 млрд. евро от продажба на акции в “зеленото“ си дружество

“Енел“ очаква 3.4 млрд. евро от продажба на акции в “зеленото“ си дружество

Италианската енергийна компания “Енел“ смята да привлече до 3.4 млрд. евро в хода на първичното предлагане на акции от подразделението ѝ за инвестиции във възобновяеми енергийни източници “Енел Грийн Пауър“, предаде Ройтерс в петък.

Агенцията коментира, че това би било най-голямото пускане на акции за последните три години, след като през 2007 г. също енергийната компания “Ибердрола“ привлече 4.1 млрд. долара.

Като цяло “Енел“ смята да пусна за продажба 32.6 на сто от “Енел Грийн Пауър“ н Итарлия и Испания. Компанията определи и цена за брой акция. Необвързващата минимална цена ще е 1.80 евро за акция и обвързваща максимална цена от 2.10 евро на акция. Така цялото дружество бе оценено между 9 и 10.5 млрд.

Окончателната стойност, на която ще се предлагат акциите на подразделението – стойност, която не може да надхвърли максимално определената цена и която ще бъде еднаква както за публичното предлагане, така и за предлагането за институционални инвеститори – ще бъде определена от “Енел“ при консултации с глобалните координатори и съвместните буукранърс в края на периода на офериране.

Приходите от продажбата на акциите ще отидат за намаляване на задлъжнялостта на “Енел“, която през юни 2010 г. бе оценена на 53.9 млрд. евро. Целта на компанията е да я намали до 45 млрд. евро до края на годината.

Основните акционери в “Енел“ са икономическото министерство на Италия (13.88 на сто) и държавната банка Cassa Depositi e Prestiti (17.36 процента). Останалите дялове се намират в свободно обращение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?