“Енел“ почна експлоатацията на първия си вятърен парк в България

Италианската компания “Енел“ започна в понеделник експлоатацията на първия се вятърен парк в България, съобщиха от дружеството.

Паркът “Камен бряг“ има седем турбини с обща мощност от 21 МВ. Те покриват територия от близо 70 хектара. С планираното годишно производство от над 56,5 млн. kВтч може да се захранват 19 000 домакинства, като същевременно се спестява изхвърлянето на 50 000 тона въглероден двуокис годишно.

В края на 2008 г. “Енел Грийн Пауър България” подписа споразумение с “Глобал Уинд Пауър България”, дъщерна на датската едноименна компания, за придобиването на вятърния проект “Камен бряг” и на подобен проект, намиращ се в община Шабла.

“Енел Грийн Пауър България” очаква да въведе в експлоатация още 21 MW вятърни мощности до края на 2009 г., когато проектът на компанията в Шабла, който се изгражда в момента, започне работа.

“Този проект е още едно доказателство за ангажираността на “Енел“ към генерирането на електричество от възобновяеми източници и отбелязва разрастването на бизнеса в България“, заяви Франческо Стараче, президентът на “Енел Грийн Пауър“. Вече сме една крачка по-близо до постигането на балансиран енергиен микс в портфолиото ни в България. Вярваме във вятърната енергия и искаме да играем водеща роля в развиването на този енергиен източник в страната, допълват от компанията, която извърши рехабилитацията на ТЕЦ “Марица Изток 3“ и държи мажоритарния дял в оператора на централата.

Споделяне

Още от Бизнес