"Енел" призована да оттегли интереса си от АЕЦ "Белене"

"Енел" призована да оттегли интереса си от АЕЦ "Белене"

С плакат “Енел, не изнасяйте ядрени рискове”, разпънат в последния ден от провеждащия се в Рим Световен енергиен конгрес, екологичната организация “Грийнпийс” призова италианската компания “Енел” да се откажат от ядрените си проекти в България и Румъния. В същия момент президентът на компанията Фулвио Конти говореше пред делегатите на конгреса за предизвикателствата пред енергийния сектор в условията на либерализация и изпълнение на ангажиментите по Протокола от Киото.

В разпространено от екоорганизацията обръщение се посочва, че след инвестицията в словашката атомна централа Моховце, “Енел” се кани да придобие 49 на сто от проекта АЕЦ “Белене”, което, съчетано с руската технология и с лошия опит на страната в ядрената безопасност, крие рискове.

Конти обаче не обърна особено внимание на транспаранта и дори на активистите на “Грийнпийс”, които се опитаха да внесат смут в залата, но карабинерите се намесиха. По-късно на пресконференция шефът на “Енел” потвърди интереса на компанията към ядрените проекти зад граница. В Италия с референдум от 1987 г. е взето решение за забрана на използването на атомна енергия в страната и “Енел” е силно критикувана у дома заради развиването на този вид проекти в  чужбина.

Конти каза пред журналистите, че се правят оценки на проектите АЕЦ “Белене” и новите мощности в румънската АЕЦ “Черна вода” за размера на инвестициите, които да се предложат. След придобиването на испанската компания “Ендеса”, чиято сделка ще се финализира през първото трмесечие на 2008 г, “Енел” ще се огледа и за други ядрени възможности на местния пазар, каза още президентът на компанията.

Той подчерта чудесните отношения на “Енел” с руската компания “Газпром” и че управляваната от него компания ще участва активно в либерализацията на руския енергиен пазар. Отправили сме предварителни предложения на “Газпром”, предстои те да бъдат оценени и от ЕК с оглед третия пакет от предложения за разделяне на енергийните активи в производството, преноса и търговията с енергоресурси.

По-рано през деня представителят на Международната енергийна агенция Фатих Байрол представи анализ с три сценария за действие по отношение намаляването на емисиите парникови газове. Според песимистичния вариант, ако до 2030 г. не се приложат мерките от Които, средната температура на Земята ще се повиши с 5-6 градуса. Според реалистична прогноза и изпълнение на мерките за намаляване на парниковите емисии и при присъединяване на Китай, Индия и САЩ към Протокола от Киото, до разглеждания период климатът ще се затопли с 3 градуса. Оптимистичният дава само 2 градуса затопляне до 2030 г.

Байрол отбеляза, че дотогава Китай ще изхвърля във въздуха парникови емисии колкото ЕС, а Индия ще се превърне в третия по големина замърсител в света. Той призова двете страни и САЩ да се присъединят към Протокола от Киото.

Представителят на Харвардския университет  Робърт Стивънс обаче контрира, че договорката от Киото не е гъвкава и ефективна, не е била приета от администрацията на Буш и който и да е следващият обитател на Белия дом, Протоколът от Киото надали ще бъде приет. Той предложи всички страни в света, които са основни производители на въглеродни емисии, да се обединят около ново международно споразумение,  което да разгледа ангажиментите им за периода след 2012 г., когато изтича действието на Киото.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес