"Енел" с интерес да влага и в български вятърни генератори

"Енел" с интерес да влага и в български вятърни генератори

Италианската компания "Енел" проавява интерес да инвестира в България в изграждането на вятърен парк край град Гурково, Старозагорска област. Това съобщи президентът на компанията Фулвио Конти, които се срещна в Рим с българския министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Проектът е на много ранен етап и не може да се оцени стойността му, но планраме да се построи мощност между 15 и 30 мегавата, уточни Енрико Виале, регионален мениджър на компанията за Балканите.

Инвестицията ще зависи и от готовността на правителството да субсидира потребителите, защото става въпрос за скъпа енергия, допълни Конти. Зам.-министърът на икономоката и енергетиката Галина Тошева обаче каза, че България прави това през цената на електроенергията.

Енел у нас вече рехабилитира ТЕЦ "Марица Изток 3" и участва в търга за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене". В момента правим дю дилиджънс на проекта, за да можем да дадем най-добрата стойност за тази инвестиция, искаме да направим стабилна оценка, а не просто да предложим оферта, каза Конти.

До края на годината ще приключим дю дилиджънса  на проекта, допълни той.

В момента процедурата за избор на миноритарен акционер с дял от 49 на сто в бъдещата компания, която ще инвестира в строежа на централата и после ще я експлоатира, е на етап разглеждане на предварителните оферти. Останалите кандидати са CEZ, Е.ON, "Електрабел" и RWЕ. Конти каза, че се надява "Енел" да е потенциалният победител, защото е също толкова голяма и добра компания, колкото и останалите кандидати. Той заяви, че "Енел" е заделила достатъчно средства за консолидация на присъствието си в страните, на чиито пазар вече е стъпила, в отговор на въпрос дали след сделката за покупката на испанската компания "Ендеса" може да обезпечи проектите си в България.

Конти заяви още, че има интерес и от инвестиции в газ и потенциалните възможности могат да дойдат от изграждането на Коридор 8.  Тогава България ще се превърне в център за внос на ток и газ в Италия.

Петър Димитров допълни, че "Енел" са повторили интереса си да реализират газова и електропреносна връзка по този коридор.

Министърът каза още, че доброто сътрудничество между България и "Енел" се обуславя от качественото и навременно приключване на рехабилитацията на ТЕЦ "Марица Изток 3". Конти увери, че през март 2008 г. ще приключи модернизацията на блок 3, а през февруари 2009 г. – и на блок 4.

"Енел" отново потвърди желанието си да строи нова топлоцентрала в региона на "Марица Изток", закъдето до края на годината трябва да станат ясни критериите, по които ще се избере кой да изгражда новата мощност от около 670 мегавата. Инвестицията се оценява на около милиард евро.

Споделяне

Още от Бизнес