"Енел" ще строи вятърна ферма върху общинска земя в Гурково

Споразумение за строеж на вятърна ферма върху общинска земя в Гурково подписаха в сряда от италианската компания "Енел" и местната власт. Това е първата стъпка на компанията за реализацията в България на приетия миналата година петгодишен плана за развитие на възобновяемите енергийни източници, която е на стойност над 4 млрд. евро до 2011 г.

"Енел" ще разработи допълнителни проекти за възобновяеми източници в България през следващите години в случай, че възникнат допълнителни възможности, съобщиха от компанията, която у нас притежава мажоритарния пакет от ТЕЦ "Марица Изток 3" н региона на Стара Загора, където се намира и Община Гурково.

Италианците са световен лидер в сектора на възобновяема енергия с 19 000 MВ в централи, които използват възобновяеми енергийни източници (водни, геотермални ресурси, вятър, слънчева енергия и биомаса) в цял свят. "Енел" е най-голямата енергийна компания в Италия и третата по големина в Европа по пазарна капитализация. Тя произвежда и продава електроенергия най-вече в Европа, Северна и Латинска Америка.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?