“Енел“ смята да продаде бизнеса си в България

“Енел“ смята да продаде бизнеса си в България

Италианската енергийна компания “Енел“ смята да излезе от българския пазар и обмисля продажбата на 73-процентния си дял в ТЕЦ “Марица Изток 3“, към която бил проявен конкретен интерес за покупка. Това съобщи в четвъртък главният изпълнителен директор на компанията Фулвио Конти, който представи в Лондон финансовите резултати на групата за миналата година и бизнесплана за развитие в следващите пет години.

Италианците развиха съвместно с държавната НЕК, която притежава останалите 27 на сто в централата, проекта за изграждане на сероочистки на блоковете. Възможно е потенциалните купувачи да са проявили интерес към покупката на целия пакет акции в дружеството, тъй като наскоро министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков даде за пример, че държавата може да спечели 200 млн. евро от продажба на дела си в централата.

Като мотив за намерението за изтегляне от българския пазар Конти посочи натрупаните чисти дългове на групата от над 50 милиарда евро.

Освен собствеността си в топлоелектрическата централа, италианската компания притежава и седем ветрогенератора по три мегавата в района на село Камен бряг, смяташе да развива и слънчеви проекти и такива за производство на електроенергия от биомаса.

През 2009 г. приходите на „Енел" са се увеличили с 4,7 на сто прямо предходната 2008-а до 64 милиарда евро. Чистата печалба на групата за миналата година е 5.395 милиарда евро. Натрупаният дълг на енергийния гигант обаче надхвърля 50 милиарда евро. Намеренията на "Енел"са да намали дълговете си с около 5 милиарда евро до края на следващата година.

За следващите 5 години групата ще отдели 1 милиард евро за иновации и подобряване качеството на живот в районите, в които оперира.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?