“Енел“ удвои вятърните си мощности в България

“Енел“ удвои вятърните си мощности в България

Започна експлоатацията на втория вятърен парк на италианската компания “Енел“ в България, съобщиха от дружеството в понеделник. С пускането на новите 7 турбини в община Шабла компанията удвоява вятърните си мощности в страната до 42 МW.

Новият парк ще произвежда над 54,6 млн. kWh годишно и с тази зелена енергия може да се посрещнат енергийните нужди на 19 000 домакинства. В същото време ще се спести изхвърлянето на около 45 000 тона въглероден диоксид годишно.

“Този проект още веднъж доказва ангажираността на “Енел Грийн Пауър“ към развитието на енергийното производство от възобновяеми източници“, заяви Франческо Стараче, президент на дружеството за зелена енергия на компанията. Тя работи и в Румъния и Гърция, и смята региона за много важен за развитието си, с голям потенциал за енергия от възобновяеми източници, който съответства на нарастващото търсене на енергия на страните.

В края на 2008 г. “нел Грийн Пауър България” подписа споразумение с “Глобал Уинд Пауър България” (дъщерно дружество на датската едноименна комапния) за придобиването на вятърните проекти “Камен бряг” и “Шабла”.

На 5 октомври 2009 г. компанията официално започна да оперира първия парк “Камен бряг” в община Каварна, чиято мощност е 21 MW.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?