"Енел" влага 300 млн. евро в слънчеви електростанции

До 2010 г. италианската компания "Енел" ще вложи 300 млн. евро в изграждането на соларни електрически станции с капацитет от над 35 MW, обяви в понеделник главният изпълнителен директор и главен мениджър Фулвио Конти, цитиран в съобщение на компанията. Мощностите ще са достатъчни да захранят с електроенергия град с 20 000 жители и да предотвратят отделянето на 30 000 тона въглероден диоксид в атмосферата. Инвестицията е  част от Плана за опазване на околната среда на "Енел".

Компанията представи в края на миналата година програмата си за разработване на възобновяеми енергийни източници (вятър, вода, слънчева енергия, биогорива и естествената топлина на земната повърхност), както и за проучването и разработването на нови технологии, опазващи околната среда. Целта е енергопроизводството да бъде съчетано с опазването на околната среда и редуцирането на риска от промени в климата.

В Италия "Енел" е инсталирала повече от една трета от всички фотоволтаични соларни панели в битови, обществени и търговски обекти.

В България компанията е мажоритарен акционер в ТЕЦ "Енел Марица Изток" 3 и кандидатства за стратегически инвеститор в проекта за АЕЦ "Белене".

Споделяне

Още от Бизнес