"Енел" иска да се отстрани турската "Джейлан", за да продължи с проекта "Горна Арда"

Главният изпълнителен директор на "Енелпауър" Луиджи Джуфрида е поискал в кратки срокове да бъде отстранена турската фирма "Джейлан" от ХЕК "Горна Арда" - дружеството, което трябва да изгради водната каскада. Това стана на днешна среща на Джуфрида с вицепремиера Костадин Паскалев, министърът на енергетиката Милко Ковачев, изпълнителният директор на НЕК Васил Анастасов и заместник-министърът на енергетиката Ангел Минев.

След срещата вицепремиерът Паскалев каза пред mediapool.bg, че към настоящия момент "Джейлан" не изпълнява ангажиментите си по договора, с който е създадена ХЕК "Горна Арда". По думите на Паскалев, това е основание представителите на НЕК в борда на директорите на дружеството да предложат оттеглянето на турската компания.

Паскалев изрази надеждата "Енелпауър" да предостави своя окончателен доклад за проекта през май. Той щял да бъде основа да се вземе решение за проекта и за евентуално започване на строителство.

Главният изпълнителен директор на "Енелпауър" Луиджи Джуфрида изрази пред mediapool.bg задоволство от досегашната работа по проекта Горна Арда. Италианската компания получавала нужната подкрепа от българските институции и лично от вицепремиера Костадин Паскалев.

Според Джуфрида "Енелпауър" не може да влезе в проекта Горна Арда, преди да бъде разрешен проблема с излизането на "Джейлан" от ХЕК "Горна Арда". Той изрази увереността си, че вицепремиерът Костадин Паскалев е готов да намери разрешение на този проблем.

Джуфрида не пожела да се ангажира с формата, под която италианската компания ще участва в проекта, преди да се разреши проблема с "Джейлан". Според него турската компания ще има заместител, но алтернативите за това щели да бъдат обсъдени, когато се стигне до избирането на изпълнител на проекта.

"Енелпауър" очаква отстраняването на "Джейлан" да се случи до края на май. Според Джуфрида, ако това не стане, за неговата компания няма смисъл да продължава с предварителното си проучване.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?