"Енел" придобива 50% от проекта за ТЕЦ "Марица изток 1"

Италинската "Енел" иска да придобие 50% от проекта за ТЕЦ "Марица изток 1", съобщи при завръщането си от Германия министърът на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев. Останалите акции в проекта щели да бъдат собственост на "Ей И Ес".

Според министъра италианската компания е поставила като условие за участие в проекта оттеглянето на компанията "3С". Регистрираната на остров Мавриций "3С" е миноритарен акционер в проекта (12%) за изграждане на нова 650 мегаватова мощност, който е на стойност от над 850 млн.щ. долара.

Мажоритарният дял (88%) се държи от американската "Ей И Ес", която в същото време притежава и 88% от акциите в "3С". Останалите 12% са притежание на две фирми- "Аксес интернешънъл" и "Делфос интернешънъл".

Според министър Ковачев сделката за придобиване на акциите на "3С" от "Енел" ще приключи до 15 май. От италианската компания са поискали още да бъде продължена изтичащата през юни лицензия за за изграждане на нова мощност, дадена от Държавната комисия по енергийно регулиране, и да се направят промени в писмото за политическа подкрепа дадено от правителството.

Споделяне

Още от Бизнес