Енергетиката и еврофондовете ще са приоритети за служебния кабинет

Демократи, проевропейци и готови на прогрес ще са бъдещите министри, каза президентът, който ще обяви задачите им на 5 август

Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

С обръщение към нацията на 5 август ще обявя приоритетите и задачите на служебното правителство, ако политическите партии спазят своето обещание и ние сме във възможност, след конституционно предвидените срокове, да съставим служебен кабинет и да разпуснем парламента. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти при откриването на обновения Римски стадион в Пловдив.

Той уточни, че към момента работи усилено за съставянето на служебното правителство, което ще бъде излъчено навреме, но отказа да коментира имената на бъдещите министри, тъй като било още много рано за това. Посочи само, че за постовете ще бъдат излъчени хора демократи, проеврепейци, силни в направленията, които представляват и готови по приоритетните задачи да постигнат прогрес и резултати.

По думите му служебното правителство ще отразява по един обективен начин задачите, които има да се решават в държавата към този момент. Ще стъпим на принципи и нека да си дадем сметка, че задачите на служебния кабинет не е са само провеждането на изборите, а то ще трябва да решава и много други кризи в държавата, коментира държавният глава.

По думите му служебното правителство ще трябва да подготви реформите за промяна в някои сектори сред които "в енергетиката, в подхода на дългосрочното планиране".

“Имаме нужда от промяна на подхода в дългосрочното планиране по някои сектори, които не търпят отлагане. Служебното правителство ще подготви реформите в тях“, посочи президентът Плевнелиев.

"Имаме нужда да се обърнем към Европейската комисия, да вдигнем нивото на доверие към България, да отпушим замразените еврофондове по две от оперативните програми и да ускорим останалите", добави президентът. Според него служебното правителство би могло да преговаря с Брюксел и дори да финализира споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014 - 2020 година, които Плевнелиев определи като много важни теми, но кабинетът на Орешарски не успя да приключи.

Служебното правителство, което президентът назначи през март миналата година, имаше сходни приоритети. То успя да убеди Еврокомисията и Световната банка да направят проверки в българския енергиен сектор и да предложат доклад с мерки за реформирането му. Планът бе представен ден преди парламентът да гласува правителството на Пламен Орешарски, което пренебрегна международните препоръки, направи управлението на отрасъла крайно непрозрачно и подчинено на задкулисни интереси, в резултат на което финансовата дупка в държавната енергетика все повече се превръща в пропаст.

Друг приоритет на предишното служебно правителство бе справянето с монополите, включително и енергийните, но и там удари на камък, тъй като нямаше никаква подкрепа от страна на регулаторите, особено на КЗК.

Както се вижда, година и половина по-късно, България не само не е мръднала напред в решаването на основни проблеми, но дори има ново отстъпление по отношение на еврофондовете, които ЕК отново започна да спира и замразява.

Споделяне

Още по темата

Още от България