Енергетиката и спорта с нови шефове

Милко Ковачев е новият директор на Агенцията по енергетика, а досегашният шеф Иван Шиляшки бе освободен от длъжност, реши правителството на днешното си заседание. Очаква се Ковачев да стане министър на енергетиката, след като агенцията бъде преобразувана в министерство, каквито са плановете на управляващата коалиция НДСВ - ДПС.

NET IS SAT - Your Internet Partner

От 2000 г. досега Милко Ковачев е бил началник на отдел Европейска интеграция и член на екипа за преговори с ЕС в областта на енергетиката, околната среда, ядрената безопасност и транспорта. От 1997 г. до 2000 г. е отговарял за безопасността в Националната електрическа компания.

Ковачев е подготвял преговорите с Европейската комисия за извеждане от експлоатация на блокове от 1 до 4.

Президентът на българската федерация по бокс и на фирма "Лучано" Васил Иванов поема Държавната агенция за младежта и спорта. Кабинетът освободи досегашния председател Симон Спасов. Васил Иванов ще е бъдещият спортен министър, след преобразуването на агенцията.

Васил Иванов има следдипломни квалификации по международен туризъм и счетоводство и по публична администрация и европейско интегриране при УНСС-София. През 1991 година създава фирма"Лучано", чиито президент е до днес. През 1998 година е президент на боксов клуб "Левски". Президент е на Българската федерация по бокс от 1999 година. През 2001 година е преизбран за нов петгодишен мандат. В периода 1997-1999 година е член на Управителния съвет на ФК "Левски". От 1999 година е член на Управителния съвет на спортен клуб "Левски". Съучредител е и член на фондация "Доверие и закрила" за подпомагане на полицията.

Робърт Попиц бе освободен от поста председател на Агенцията за използване на атомната енергия за мирни цели /АИАЕМЦ/. За временно изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр бе определен сегашният заместник-председател на агенцията Тинко Ганчев.

Премиерът Сакскобургготски назначи днес и 12 нови заместник-министри.

Досегашният български посланик в Иран Иван Петков е назначен за заместник-министър на Министерството на външните работи. Петков е бил изпратен като посланик в Иран през 1992 г. от тогавашния външен министър Стоян Ганев. Не е известно с какво посланик Петков е привлякъл вниманието на новото ръководство на дипломатическото ведомство, тъй като няма запомнени професионални изяви по време на престоя му в Техеран.

Двама нови заместник -министри са назначени в Министерството на отбраната: Георги Пасков и Ради Найденов. В момента Георги Пасков е изпълнителен директор на Търговска лига - Национален аптечен център. В министерството той ще отговаря за военно-икономическите въпроси. Към този ресор интерес беше проявен от страна на ДПС, което трябва да получи един заместник-министър на отбраната съгласно коалиционното споразумение с НДСВ. Към момента няма зам.министър на отбраната от квотата на ДПС, поясниха от пресцентъра на отбраната. Ради Найденов от 1999 г. е първи секретар в посолството на България в Берлин. Той поема отговорностите на досегашния заместник-министър Велизар Шаламанов по военната политика и планиране. Първият назначен зам.министър в отбраната беше Соня Янкулова, която вече се занимава със социалните и правните въпроси.

Засега министърът на правосъдието се сдобива с един заместник- юристът Миглена Тачева, която в момента е председател на Варненския районен съд.

В Министерството на транспорта и съобщенията като заместник-министър отива един депутат от НДСВ - Николай Николов, шеф на парламентарната комисия по транспорт. Другите зам.министри са Златолина Мукова, досега заместник-изпълнителен директор на Българския постприватизационен фонд, Здравко Величков - директор на летище София от 1997 г. до 2000 г. и сега пилот в авиокомпания "Хемус Ер" и Любомил Иванов, наследен от предишното правителство.

Един нов заместник-министър - Нихат Кабил - е назначен в Министерството на земеделието и горите. Той е изпълнителен директор на "Консерв - импорт експорт" ЕООД - София. Двама са заместник-министрите в Министерството на образованието и науката - Атанас Герджиков, преподавател по латински език и римска литература в СУ "Св. Климент Охридски" и Юлиан Наков, учител по български език и литература в 7-ма гимназия в София.

Радослав Бозаджиев е заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика. Той е хоноруван преподавател в УНСС към катедрите МИО и Финансов контрол.

По-рано днес вицепремиерът Лидия Шулева обясни, че всички заместник-министри ще бъдат назначени до понеделник. Така правителството ще бъде с попълнен състав месец след като беше избрано от парламента. Съгласуването на заместник-министрите с ДПС бави назначенията, стана ясно от обясненията на г-жа Шулева.

Програмата на правителството е готова, съобщи вицепремиерът Николай Василев, на който беше възложено да я състави. Засега той съобщи само обема на документа - 70 страници. По повод изразените от ръководителя на мисията на МВФ за България резерви към първите обявени мерки на кабинета, финансовият министър Милен Велчев посочи, че няма притеснения.

Споделяне

Още от България

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?