Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Енергетиката ни е пред катастрофа, а кабинетът загрижен за АЕЦ "Белене“?!

43 коментара
Енергетиката ни е пред катастрофа, а кабинетът загрижен за АЕЦ "Белене“?!

Отдавна съм престанал да обръщам внимание на натрапчивите опити на заинтересовани кръгове да реанимират проекта АЕЦ "Белене“ – защото съм един от запознатите с детайлите и шансовете му. А те са нулеви. Досега са направени поне пет анализа, от тях два обстойни и детайлни от професионални консултанти – тези на които банките вярват и които еднозначно показват, че рисковете на проекта са невъзможни за управление. Тъй като всички банки се придържат към единни принципи за банкиране при проектно финансиране, в това число и на крупни структуроопределящи обекти при заемно финансиране, то няма начин този проект да получи търговско финансиране, където и да е по света. С изключение на такова, което е подкрепено с държавни гаранции – като в Русия.

Орешарски да потърси пари в Китай

Проблемите при финансирането на нови ядрени мощности не е само български, подобен проблем имат и проектите в Чехия, Полша, Великобритания, Унгария. Затова и ядрените проекти в тези страни – където излизат от експлоатация десетки блокове – търсят финансиране в Китай. Пожелавам на господин Орешарски да не пропуска тази възможност по време на посещението си там. Но и китайците си имат условия – техни компании и техни блокове да участват . От тази година могат да изнасят АР-1000, за който получиха лиценз, но в АЕЦ "Белене“ изборът е направен.

Но това е външната страна на проблема.

Господин Станишев винаги е бил предпазлив, когато става дума за поемане на лична отговорност за управленско решение за АЕЦ "Белене“. Съвсем логично и обосновано. И все пак, за пореден път след злополучния за тях януарски референдум и катастрофата в енергетиката ни, лидерът на БСП и коалиционните им партньори натискат за реанимиране на проекта АЕЦ "Белене“, при това с аргументи, които в професионалната общност биха предизвикали меко казано удивление.

Нов анализ в конфликт на интереси

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) сега щял да прави вътрешни разчети – за да докаже, че разчетите на наетите независими финансови консултанти били погрешни, поради погрешни данни. Това последното просто отказвам да коментирам поради нелепостта му. Но обръщам внимание на съветниците на господин Станишев, защото приемам, че произнесеното от него не е плод на лична, а на наета експертиза, че становището на БЕХ, както и прогнозата на НЕК преди дванадесет години, нямат никаква стойност извън тези структури, защото те са заинтересована страна и са в конфликт на интерес всеки път когато се изкажат относно състоятелността на предприето от тях проектно начинание.

БЕХ, НЕК и т.н. нямат компетентността, нито независимостта - поради което техните анализи нямат никаква стойност за банките и финансиращите институции. БЕХ няма експертизата да самооцени финансовите, икономически, управленски и прочие рискове на проекта – за справка вижте предмета на дейност на холдинга. Още двеста експертизи да се платят – те не могат да променя основните изводи на професионалните консултант, че проектът е прекалено скъп, за него няма сигурен пазар и проходи и е прекалено сложен за да бъде управляван от БЕХ като финансов и управленски риск.

Имам известни предположения, защо именно сега се правят тези послания от господин Станишев и партньори, ден след като бе посетен съборът на русофилите в България.

Вода в мелницата на руснаците, вместо на НЕК

Едното обяснение е думите да бъдат чути в Русия. Имат право – на власт са. Но казаното от тях е непрофесионално и крайно небалансирано, защото в момента България се намира в арбитражна процедура именно по повод на този проект. Премиерът Орешарски в началото на мандата също направи едно непремерено изказване относно шансовете ни в това арбитражно дело. Всяка изпусната фраза от хора с власт в момента, която интерпретира шансовете за реализация на АЕЦ "Белене“ ерозира българската позиция и налива вода в мелницата на "Росатом" и "Атомстройкекспорт", защото създава погрешни очаквания и представа, че проектът е имал реална перспектива и руските компании са били лишени от законни приходи и печалби. Напомням, че става въпрос за милиардни искове и спорът е твърде сложен, с достатъчно значителен обем от взаимни претенции. Ако министър-председателят и лидерите на коалиционните партии правят изявления в полза на руската страна, остава да гадаем кой защитава българските интереси – тези на НЕК и БЕХ.

Втората предполагаема причина за словесната реанимация на АЕЦ "Белене“ е класическата. А именно, че БСП и съюзници са силно обвързани с конкретни интереси – български и чуждестранни, на които се крепи и които доведоха това управление. Тези кръгове нямат интерес от съдебен процес, още по-малко от такъв, който да доведе до присъда в полза на България, защото това ще срути цялата схема на двустранните отношения, разбрани не като отношения между две суверенни страни, а като отношения между българските русофили и останалата част на българското общество.

Не е възможен чисто частен ядрен проект

Трето, не е трудно да се предположи, че отново на преден план ще се лансира тезата, че проектът има бъдеще като "частен“ – което е логически нонсенс, защото ядрената енергетика по дефиниция не може да бъде чисто частна. Всичко което я регулира в световен мащаб е подписано от държавите и те носят отговорността да всяка повреда, недоглеждане или управленски дефицит на т.нар. частни компании. Да оставим настрана, че държавата ще се натовари с огромни разходи (като минимум 1.7 – 2 милиарда евро), които никой друг няма да направи за свързане на нова ядрена мощност, за изграждането на хранилища за съхранение на опасни ядрени отпадъци и отработено ядрено гориво – с експлоатационни разходи за векове, за покриване от последна инстанция на щетите към трети страни.

Последният класически случай бе финансирането от страна на японското правителство на ледената подземна стена около реакторите в авариралата след земетресение японска АЕЦ "Фукушима", за да се спре изтичането на радиоактивна вода – именно защото публично-частната компания ТЕПКО не е в състояние да се справи с проблема. Правителствата нямат тази опция да стоят настрана.

Жертвите на АЕЦ "Белене"

Четвърто, колкото и анализи да се направят на проекта АЕЦ "Белене“ трябва да се отвори място на българския пазар за над 18 терават часа произведена електрическа енергия. И тук господата Станишев, Местан и Орешарски трябва спешно да се изправят пред работещите в другите ТЕЦ, ВЕЦ и ВЕИ централи и да им каже в прав текст – ще трябва да ви съкратим, за да създадем изкуствено търсене за тока от АЕЦ "Белене“. И без това сега "Мини Марица Изток" едва оцеляват, само защото получават системно държавни инжекции и по-високи цени за своите лошокачествени въглища, докато на световния пазар цената на високоенергийните въглища пада с 30%.

Друг вариант да я бъде АЕЦ "Белене“ просто няма.

Като първа жертва вероятно ще падне максималното удължаване на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" и вместо за 20 години ще се намерят доводи животът им да бъде удължен с 10 години. В историята ще отидат и плановете за нова ядрена мощност на площадката в Козлодуй , която и без това не е безспорна като потребност.

Няма никаква логика АЕЦ "Белене“ да се реализира от професионална гледна точка – дебатът вече мина. Но проектът за нова ядрена централа има незаменимо място във фундамента на българския преход – без наличието на постоянни и устойчиви финансови потоци от енергетиката към политическата класа – този модел на прехода е обречен на неминуема гибел, а заедно с това и на политическите и стопански олигарси свързани с него.

Енергетиката е в колапс, а изходът е в две посоки - единият е през форсираната декапитализация – това на което сме свидетели в момента - и последваща бърза и неизбежна приватизация –при поредния "десен“ и в полза на поредните "правилни“ хора. Вторият минава през тоталното разчистване на терена от досегашните играчи и обвръзки. Едната от тези опции е утопия – вие кажете коя.

В този смисъл няма никакво значение, че АЕЦ "Белене“ е без перспектива, поне докато служи като бойно знаме на държателите на статуквото – в и зад кадър. За тях България е вторична грижа – властта и парите идват първи. Именно власт, която не е спечелена в открити състезателни битки, в честни избори и пари, и пари, които не са дошли от иновации, конкурентно превъзходство, разширени пазарни ниши и доволни потребители у нас и зад граница, а са функция на монополи и на близост до държавния бюджет и до обществените поръчки.

* Авторът е член на Центъра за изследване на Балканския и Черноморския регион и управляващ директор на "Иновейтив Енерджи Солюшънс". Бивш директор на "Делойт България" , която бе финансов консултант на проекта за строеж на АЕЦ "Белене", и посланик на България в Русия в периода 2000-2006 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

43 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #43

  Няма нито доктрина за енергетиката , нито военна доктрина. Изобщо крадат, всички, които дойдат на власт. Спрете течовете на митниците, осъдете всички, които са крали и приберете авоарите им. За жалост те са в офшорни компании. Къде е съдебната система. Изобщо няма държава. Само сме някаква територия , с някакви идиоти, управляващи, които не могат да решат 1 проблем.

 2. мила
  #42

  Така,както сме тръгнали да се изнасяме от България и населението намалява непрекъснато,не знам кой ще консумира тока от Белене.Може би циганите,но те го искат безплатно.Ако имаме излишни 20 млрд.,по-добре с тях да помогнат да се създадат работни места,да повишат образованието и квалификацията на хората и да им осигурят адекватно мед.обслужване. Бедни и гладни,но с една напълно излишна АЕЦ и то с остарели руски реактори.И правилно ни смятат за най-загубените в Европа.

 3. Анонимен
  #41

  38 злополучен е, че защото струваше 20 милиона лева - дадохме пари и от решението му не произтече нищо - с гласували малко над 20 процента и само 12 процента за - при това на общ въпрос - т.е. вътре влизат и хората, които виждат като опция за нова ядрена мощност и блок 7 Козлодуй - откъде ти се привидя, че хората са гласували "за". Обръщам внимание при 88% от българите гласували "не" или негласували кой нормален човек може да направи извода, че народът е решил да се строи. ?! Това си или болест или религиозен фанатизъм.

 4. Анонимен
  #40

  АЕЦ Белене е на гол тумбак чифте пищофи. Докато я построят тука ще са останали само цигани и пенсионери. Циганите както е известно ток не плащат/крадат го/ а пенсионерите плащат с държавни пари. Де Илия на кирия.

 5. Анонимен
  #39

  38, на комунистическия лъжереферендум с антибългарското "да" гласуваха 12% - най-простите, най-неграмотните и най-тъпите и рабира се русофилите, комунистите и другите антибългари и национални предатели.

 6. Анонимен
  #38

  На референдума мнозинството гласува с "да"! Защо да е бил злополучен? Верно е, че тогава Борисов брутално погази волята на народа, но пък сега това му се връща. Нека да види хубаво ли е да не ти признаят победата както той направи през януари :)

 7. Анонимен
  #37

  Илиян Василев - е енергиен експерт или виден енергиен ЛОБОСТ!

 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #36
 9. Анонимен
  #35

  Учудвам се на хората които говорят и взимат отношение по въпроса за Белене, освен ако разбира се не са платени защитници, без да могат да си представят какво означава това за нас. Вярно е, че в енергетиката се планира за по-далечни периоди. Също така е вярно, че за да планираш за след 20 години, вероятността да сбъркаш става много голяма. Един прост пример - Франция, в първите години след войната, потреблението на еленергия расте главоломно и се взима решение, на базата на линейно планиране, че след

 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #34

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.