Енергетиката ни не е в криза, само има финансови проблеми

Енергетиката ни не е в криза, само има финансови проблеми

Нашата енергетика не е в криза, тя е в стабилно състояние, няма кадрови проблеми в системата, само има известни проблеми с финансирането. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в понеделник по време на честването на Деня на енергетика – 22 юни.

Изявлението му идва на фона на поредния спор за цените на топлинната и електрическата енергия между държавата в лицето на енергийния регулатор и топлофикациите и трите електроразпределителни предприятия (ЕРП), които са недоволни от намаляването на тарифите им от 1 юли. Енергийните фирми претендират, че това се отразява върху финансовото им състояние като задълбочава загубите им и затруднява инвестициите им в поддръжка и рехабилитация на преносната мрежа.

Друг е проблемът с финансирането на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", който е зациклил в търсене на кредитиране в размер на близо 4 млрд. евро. Стигна се дотам България да дискутира предложението отправено от Русия преди година и половина за отпускане на заем от нейни държавни експортни банки.

Министърът намери и виновник за намаляването на потреблението на електроенергията в последните месеци, данните за което между впрочем са изключително противоречиви. След като миналата седмица зам.-шефът на управата на НЕК Иван Желязков каза, че спадът на индустриалната консумация е около 50 на сто в сравнения със същия период на 2008 г., а по данни на ЕРП-а става въпрос за около 10-15 на сто от началото на годината, сега Димитров заяви, че свиването на потреблението е 3-5 на сто и то заради “Кремиковци”.

Металургичният комбинат спря работа преди около месец и в момента ползва минимални количества енергия, като НЕК иска да преустанови изцяло електрозахранването заради натрупан дълг от над 130 млн. лв.

По повод януарската газова криза Димитров посочи, че “престанахме да мислим еднодневно, разбрахме, че трябва да имаме алтернативни източници”. По думите му при спирането на газа от страна на “Газпром“ в началото на годината историческите чувства на българите към Русия са били поставени на изпитание, но българите не са имали чувството, че са изоставени заради действията на правителството и хората от системата.

Уроците от газовата криза са довели до нови приоритети в енергетиката – алтернативни източници на доставка, сигурност на снабдяването и ускоряване на реализацията на проектите “Южен поток“, чието трасе за доставка на руски газ заобикаля Украйна като транзитна страна, и “Набуко“, който ще транспортира газ от Каспийския регион, Египет, Ирак, както и изграждане на междусистемни газови връзки със съседните държави.

Преживели сме “огромната мъка от затварянето на АЕЦ Козлодуй – човешка и икономическа травма”, каза още Димитров.

По думите му не бива политически авантюристи да заплашват съществуването на Българския енергиен холдинг“ (БЕХ). Намеренията на ГЕРБ, за която социолозите твърдят, че ще спечели парламентарните избори, са за закриване на холдинга, под чиято шапка влязоха АЕЦ “Козлодуй“, НЕК, “Булгаргаз“, Мини “Марица Изток“ и ТЕЦ “Марица Изток 2“.

Министърът коментира, че доскоро правителството е подценявало възможностите на възобновяемите енергийни източници, които обаче вече са сред приоритетите на държавата. Думите му обаче контрастират на намеренията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да ограничи реализацията на такива проекти, тъй като сегашните заявления надхвърлят капацитета на електропреносната мрежа.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?