Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Енергетиката очаква домино ефект от уредените дългове на НЕК

Очакванията са най-сетне от май да влязат по-ниските цени по дългосрочните договори с американските централи

2 коментара
Енергетиката очаква домино ефект от уредените дългове на НЕК

С година забавяне, изглежда от 1 май 2016 г. най-сетне ще влязат в сила споразуменията на "Националната електрическа компания" (НЕК) с двете т.нар. американски централи – "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", за намаляване на цената за разполагаемост на техните мощности. Договорката за отстъпката влиза в сила след изплащане на станалите вече около 1 млрд. лв. дългове на НЕК за електроенергията, изкупувана по 15-годишните договори с двете централи и ще пести близо 100 млн. лв. годишно на държавната компания за оставащия срок на договорите.

Както преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, очакванията са до 25 април да бъде взет заема от около 650 млн. евро, нужен на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), за да разплати задълженията на дъщерната си НЕК. Споменаваната преди това дата беше 15 април и изтеглянето с още десет дни ще изправи на нокти всички страни по сделката. Ако не въззникнат други проблеми, все още има шанс за разплащане с двете американски централи до края на месеца. Задълженията, които те имат на свой ред към държавните "Мини Марица Изток", също ще бъдат платени на въгледобивното предприятие.

От общите задължения на НЕК към двете американските централи, на "КонтурГлобал Марица Изток 3" се полагат приблизително 501 млн. лева брутна просрочена сума, от които обаче в дружеството ще отидат близо 241 млн. лева. Останалата част ще бъде изплатена на "Мини Марица Изток" директно от НЕК.

Без неустойки за забавените плащания от НЕК

"Подходили сме с разбиране към НЕК и финансовото му състояние и няма да търсим неустойки за забавени плащания", коментира пред Mediapool Красимир Ненов, заместник-изпълнителен директор и търговски директор на "КонтурГлобал Марица Изток 3“, който след три години работа за италианската "Енел" в Русия се завърна отново в ръководството на българската електроцентрала.

Според него разплащането на НЕК с двете въглищни централи ще е много положителен знак в българската електроенергетика, тъй като ще се излезе от сегашното положение на просрочия между фирмите в отрасъла. "Ще се издължим на кредитори, на наши доставчици за ремонтни услуги и т.н. За НЕК също ще е добре да успее да преодолее просрочията" допълни Ненов.

Заради проточването на процедурите по вземане на заема за дълговете на НЕК, споразумението от август 2015 г. е прекратено. През март обаче е бил подписан наново същият документ и сега се повтаря процедурата по одобрение от банките-кредитори на двете американски централи и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), обясни ненов. Според него не се очакват проблеми с уреждането на тези въпроси.

Ако всичко мине успешно до края на месеца, ще влезе в сила споразумението с НЕК и с 15 на сто ще намалее цената на разполагаемост на мощностите на "КонтурГлобал" Марица Изток 3. Това са около 40-50 млн. лв. годишно по-малко разходи за НЕК.

"Много силно се надяваме, че ще се приключи въпросът, по който се работи от година. Ежедневно работим за уреждането на сделката с НЕК, БЕХ, КЕВР за изчистването на дълга. Споразумението ще е в сила, докато НЕК изпълнява ангажиментите си за погасяване на задълженията си за оставащата част от договора. След стабилизирането на финансовото състояние на компанията се надяваме, че тя ще е добросъвестен платец, както ние сме добросъвестен производител на електроенергия", посочи Ненов.

Положителният домино ефект можеше да се усети отдавна

"Със сигурност щеше да е по-добре, ако разплащането от страна на НЕК беше станало по-рано, каквито бяха и взаимните намерения. Факт е обаче, че това зависи от обезпечаване на външно финансиране със съответните гаранции, което за споменаваната сума от около един милиард лева не е толкова просто", коментира пред Mediapool Славчо Нейков, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт.

"Безспорно, ако двете централи си бяха получили парите през миналата година, освен върху тях положителният домино ефект с погасяването на техните задължения към други енергийни дружества щеше вече да е постигнат – а това щеше да допринесе за финансовото стабилизиране и на последните, които от своя страна дължат суми на

свои доставчици и т.н. Паралелно, поетите от двете централи ангажименти, свързани с намаляване на цената за разполагаемост, също щяха да са факт и респективно да бъдат отчетени и от енергийния регулатор в рамките на нейните компетенции", смята още Нейков.

Той акцентира върху това, че особено важно е НЕК да обезпечи ритмичност по отношение на погасяване и на бъдещите плащания при новите договорени условия, за да не се стигне отново до сегашното положение със задлъжнялостта.

"Следва да се подчертае огромната отговорност и на държавата по повод

успешното реализиране на договореностите между НЕК и американските централи не само през призмата на взаимоотношения между търговски субекти, но и от гледна точка на цялостния инвестиционен климат в страната. Гарантирането на водещата роля на закона и на спазването на постигнати споразумения - особено с големи инвеститори – със сигурност ще продължи да бъде водещ белег за добра инвестиционна среда", допълва още енергийният експерт.

Драмата с цените по дългосрочните договори на двете американски централи обаче няма да свърши с разплащането на НЕК. Очаква се Европейската комисия да се произнесе по жалбите на КЕВР и работодателски организации за предоставена неправомерна държавна помощ за "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" с подписването на дългосрочните сделки.

Печалбата от дългосрочните сделки е според конюнктурата

Представителят на "КонтурГлобал" напомни, че целта на 15-годишния договор за изкупуване на електроенергия от тяхната централа по фиксирани цени с ежегодно частично отразяване на инфлацията е да се гарантира направената от компанията огромна инвестиция за близо 700 млн. евро в сероочистващи инсталации и повишаване на мощността на старата електроцентрала. Идентична е ситуацията с "Ей И Ес", която вложи над 1.5 млрд. евро за построяването на напълно нова въглищна централа на мястото на ТЕЦ "Марица Изток 1".

Този дългосрочен договор е подписан в друго време, целта му е да обезпечи съответно дългосрочна инвестиция за подобряването на състоянието на околната среда в региона, коментира Красимир Ненов шумно оспорваните от националистическите партии контракти. За проекта на "КонтурГлобал" той посочва, че е един от най-успешните в българската енергетика. "Постигнати бяха екологичните стандарти след години наред многократно превишаване на пределно допустимите норми на замърсяване със серен двуокис и на фини прахови частици", допълни търговският директор на централата.

"Направили сме инвестиции в нови горивни системи. Увеличили сме сероочистването от 94 на 96 процента. Еднозначно е положителен ефектът – намаляване на замърсяванията и инвестиция, която не зависи от цената на петрола и газа, ползва местни ресурси, дава работни места и има силен социален ефект за региона", заяви представителят на "КонтурГлобал".

Той посочи, че дългосрочният договор е гаранция, че централата ще може да си плаща кредитите за модернизацията на "Марица Изток 3", а според пазарните конюнктури печеливша може да е както едната страна по сделката, така и другата.

Световната банка ще каже за интеграцията на двете ТЕЦ на свободния пазар

По думите на Красимир Ненов, компанията очаква с интерес анализа на Световната банка за вариантите за промяна на пазарния модел на българската енергетика и пълната ѝ либерализация. "Ако се налагат изменения в договорите, се надяваме да има насоки за това в модела за либерализация на пазара и за интеграция на дългосрочните договори на свободния пазар", посочи търговският директор на "КонтурГлобал Марица Изток 3".

Според него моделът за продажба на цялата електроенергия, произвеждана по дългосрочните договори, на свободния пазар и компенсирането на разликите във фиксираните в контракта цени и борсовите цени е един от работещите варианти, който може да удовлетвори както НЕК, така и кредиторите на "КонтурГлобал Марица Изток 3".

"Това е най-често споменаваният модел, въпрос на време е да разберем предложенията на Световната банка. Друг възможен вариант е други контрагенти да заемат мястото на НЕК като купувач по договора. Може и да бъде изкупен договорът. НЕК има право да прекрати този договор при определени финансови условия, но това е свързано със значителни разходи. Ще се търси най-удачният вариант за всички", коментира Ненов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #2
  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.