Енергиен експерт прогнозира взривоопасно поскъпване на газа през октомври

Енергиен експерт прогнозира взривоопасно поскъпване на газа през октомври

Енергийният експерт от "Българския енергиен и минен форум" Христо Казанджиев прогнозира взривоопасно увеличение на цената на природния газ през октомври. Той обясни, че до това ще се стигне заради решението на енергийния министър Теменужка Петкова да се направи проверка как газовото дружество е образувало новата цена.

Едно такова спиране на процедурата не решава проблема. Октомври месец цената на синьото гориво ще се увеличи с 40% вместо плавно само с 20%, ако сега беше повишена стойността на газа с 20%, заяви пред бТВ Казанджиев.

Според него решението на министъра да спре процедурата е брутално нарушение на закона.

"Единствено КЕВР е компетентният орган в България по отношение на цените на горивата, която наблюдава действията на "Булгаргаз" за ценообразуване и спазването на правилата (...) Спирането на процедурата, което е в прерогативите на КЕВР, е лош сигнал към енергийния пазар", смята Казанджиев и допълни, че въпреки че Петкова е принципал на "Булгаргаз" в качеството си на министър, тя няма право на такова вмешателство в работата на дружеството.

По думите му спирането на процедурата е лош сигнал към енергийния пазар.

Той добави, че големият проблем е, че "Булгаргаз" в момента работи на загуба, защото купува газа по-скъпо и го продава по-евтино. Обявяването на новия договор с ""Газпром"" е създал очаквания, които не са били реални. Според Казанджиев намалението на цената на газа в годишен план е 15%, а не 40, както е било обявено тогава, защото това е било спад на стойността за даден месец.

Казанджиев добави, че по новия договор цените на газа в България зависят от текущите цени на пазара и флуктуацията е осезаема. През лятото търсенето на газ намалява и е нормално цената да спадне, но през есента и зимата тя се покачва заедно с увеличаването на търсенето.  

Споделяне

Още от Бизнес