Енергия от 24 АЕЦ може да бъде спестена с иновативни водни помпи

Димитър Марковски обяснява за предимствата на иновативните технологии

Енергия, равностойна на 14 милиарда евро или капацитета на общо 24 атомни електроцентрали може да бъде спестена до 2020 г. на световно ниво, чрез използването на иновативни решения в областта на водните помпи. Това заявиха от немския производител "Вило" (Wilo), който представи във вторник свои новаторски концепции и технологии с висока енергийна ефективност, които могат да спестят 246 тераватчаса енергия в следващите пет години.

Най-големият консуматор на енергия в Европа е сградният сектор с 41% годишно, следван от транспорта (31%) и индустрията с 28%. В същото време 20% от двигателите в света се използват именно за помпи, което сочи, че разходът на енергия за доставяне, обработка и отвеждане на водите е със значителен принос в общото потребление. Затова и политици, институции и индустрии са се обединили около налагането на ErP стандарта, изискващ употребата само на високо-ефективни помпи в новите сгради, както и замяната на стандартните помпи в по-старите сгради, която започна преди две години през 2013 г.

"Повечето хора приемат водата като даденост и много рядко се замислят как тя достига или се отвежда от сградите. Истината е, че това е един скрит, но много мащабен процес, който има голяма роля в нашия живот и в природното равновесие“, коментира Димитър Марковски, управител на "Вило България.

Компанията дава за пример как в "Софарма Тауърс" инсталираните ефективни водни помпи икономисват 60% от енергията. Подмяната на обикновена водна помпа в едно средностатистическо домакинство с иновативна не само намалява въглеродните емисии, но и пести до 90% годишно от разходите за ток за работата на помпата и така инвестицията в продукта се възвръща в сравнително кратък срок. Освен това технологичните решения лесно комуникират със съвременните системи за сградна автоматизация, като по този начин допълват процеса по оптимизиране на енергията. Цялата технология в къщата, свързана с водоснабдяване, канализация, отопление и охлаждане може да се контролира чрез smart устройство. Отдалеченият достъп на контрол предлага интуитивна архитектура на менюто и лесна комбинация с други компоненти от сградата като щори, осветление и т.н. За системата са разработени приложения, налични както в онлайн магазина с апликации на Android, така и в този на IOS.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?