Росен Плевнелиев пред НС:

Енергийна ефективност за всички българи, а не само за група влиятелни хора

Президентът поиска дебат за изборни промени и помощ за бизнеса

Сн. БГНЕС

Подкрепа за растежа на икономиката, борбата с младежката безработица и реформирането на правораздаването и националната сигурност. Това са част от приоритетите, които обяви президентът Росен Плевнелиев в първото си слово пред парламента в четвъртък, след като по-рано проведе срещи с всички парламентарнопредставени партии.

Той заяви амбиция да се осигури енергийна ефективност за "всички българи, а не само за група влиятелни хора в енергетиката". Освен това се обяви за провеждане на "задълбочен дебат" по препоръките на международните организации, свързани с изборния кодекс, "за да не позволим злепоставяне на България".

По време на изказването на Плевнелиев в пленарна зала не присъстваха премиерът или някой от министрите.

Време е реформата в правораздаването да даде резултати

Плевнелиев заяви пред депутатите, че състоянието на съдебната система е една от най-важните предпоставки за осъществяване на останалите национални приоритети.

Той припомни, че системата на правораздаването е реформирана многократно в последните 20 години. "Ще продължим да я усъвършенстваме, но е време за резултати", заяви Плевнелиев.

Той коментира, че трябва обща воля на политическите сили за приемането на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество и новия Наказателен кодекс.

Независимите депутати възроптаха защо президентът не им обръща внимание

Минути преди държавният глава Росен Плевнелиев да направи обобщение на политическите консултации с парламентарно представените партии, независимият депутат Тодор Великов вся смут в пленарната зала.

Оказа се, че Великов е оскърбен от факта, че независимите народни представители не са били поканени на консултации при президента.

Още

Плевнелиев посочи още, че е много важно новият Висш съдебен съвет (ВСС) да започне работа с висока степен на обществено доверие, без съмнение за партийна пристрастност и политически компромиси при назначението.

"Гаранция за това са ясните правила за избор, осигуряващи прозрачност на мотивите и публичност на взетите решения. Това изисква максимално ранно оповестяване на номинираните кандидати и публично изслушване на техните визии и концепции", посочи Плевнелиев.

България е европейски шампион по пилеене на енергия,

заяви още Росен Плевенлиев. Според него "това е голям проблем", но и огромна възможност, защото инвестициите в енергийната ефективност са изключително перспективни, с добра възвращаемост и създават десетки хиляди работни места в малки и средни предприятия.

"Най-евтината енергия е икономисаната енергия. Чрез национална програма за енергийна ефективност ще търсим резултат за всички българи, а не само за група влиятелни хора в енергетиката", заяви Плевнелиев.

Според него за постигането на резултати в енергийната ефективност трябва да се осигури 1 млрд. лева във фискалната рамка 2014-2020 г.

Решението за спирането на АЕЦ "Белене" е на София, а не на Вашингтон

"АЕЦ "Белене" беше тема през целия месец на политическите консултации. Независимо, че не постигнахме съгласие за бъдещето на проекта, бяхме на едно мнение, че не Москва, Берлин и Вашингтон, а София следва да вземе своето решение, основано на икономическата изгода за страната ни, оценка на риска и защита на националния интерес. За мен взетото от правителството и парламента решение за спиране на проекта АЕЦ "Белене" е правилно", коментира още Плевнелиев.

Той посочи, че по начина, по който е бил структуриран, проектът е икономически неизгоден, финансово необезпечен, с неосигурен пазар за реализация на електроенергията и поради това крие сериозен риск за бъдещите поколения.

Очакваме нисък растеж, трябва да се стимулират инвестициите

Плевнелиев посочи още, че трябва стимулирането на инвестициите, заетостта, политиката по доходите, насърчаването на малките и средните предприятия.

"През 2012 г. очакваме нисък икономически растеж, около 1,4 % от БВП. Заради кризата и несигурността два от трите фактора на растеж, а именно потребление и инвестиции, са на ниски нива. През последните три години обаче българската икономика регистрира нов двигател на растежа, а именно износът. Добрият ръст на износа означава и повишена конкурентоспособност и по-добро качество на продукцията. Това трябва да се подкрепя", заяви Плевнелиев.

Той посочи, че е необходимо да се подпомогнат малките и средните предприятия в установяването на контакти с чуждестранни партньори, в утвърждаване на продукцията им на международния пазар, създаването на собствени търговски марки, както и за лесен и бърз достъп до кредитиране и експертно застраховане.

"Надявам се Българската агенция за инвестиции да получи нужните правомощия, за да може да оказва ефективна подкрепа на чуждите компании и българските компании, които инвестират. В това число да бъде въведено обслужването на едно гише. В този смисъл промените в Закона за насърчаване на инвестициите са неотложни", каза Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?