Премиерът заръча:

Енергийната ефективност – първа дума в устата на всеки министър

Ресорните министри не смеят да му кажат, че схемите не са отворени за кандидатстване

Министрите Л. Павлова и Д. Добрев по време на заседанието на МС на 30 май, сн. БГНЕС

“Енергийна ефективност, конкурентоспособност, подготовка на младите хора за шест месеца“. Така трябва да започват речите си и след това да говорят по темата на събитията, които откриват, министрите на икономиката Делян Добрев, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на труда и социалната политика Тотю Младенов. Това става ясно от стенограмата на заседанието на правителството на 30 май.

 

Премиерът Борисов отбелязва, че от няколко дни темата за енергийна ефективност е затихнала. “Лили, да се започне отново, няма да ги оставяте”, нарежда Борисов. “Просто хората трябва ежедневно да ги подбутваме, да отиват да вземат тези пари”, допълва той, защото “един милиард стои и чака”.

 

Вероятно премиерът не знае, че и двете схеми по енергийна ефективност – едната за хората по “Регионално развитие” и другата – за бизнеса по “Конкурентоспособност” все още не са отворени за кандидатстване. Причината е, че най-вероятно ресорните министри се страхуват да му го кажат. Тази по “Регионално развитие” за 45 млн. лв. за саниране на домовете се очаква да бъде отворена за подаване на проекти на 1 юли.

 

 

Другата за 300 млн. евро за енергийна ефективност за бизнеса по оперативна програма “Конкурентоспособност” пък е блокирана от Министерството на финансите и отварянето ѝ закъснява.

 

От стенограмата на правителството става ясно още, че паметта на премиера започва да му изневерява. Борисов обявява инвестицията от 1.5 млрд. долара на руската компания “Лукойл” в бургаската рафинерия като “най-голямата за всички времена в България”.

Само преди година (6 юни 2011 г.) лично Борисов откри ТЕЦ "AES Гълъбово", като американската инвестиция в централата възлиза на 1.3 млрд. евро и беше определена като най-голямата за последните 20 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България