Енергийната камара призова кабинета да зачита инвеститорския интерес в дискусиите за дългосрочните договори

Енергийната камара призова кабинета да зачита инвеститорския интерес в дискусиите за дългосрочните договори

Легитимният интерес на инвеститорите да бъде зачетен по време на всякакви дискусии за съществуващите дългосрочни договори в енергийния сектор. Това призоваха от Националната енергийна камара по повод дадения преди месец мандат на вицепремиера Томислав Дончев и министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на финансите Владислав Горанов за започване на преговори с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" за разваляне на нейния договор с "Националната електрическа компания" за изкупуване на тока по фиксирана и по-висока от пазарната цена.

В камарата членуват най-големите частни инвеститори в енергетиката и нейни съпредседатели са Роберт Дик, който представлява собственика на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България ЕВН, и Оливие Маркет, президент на "Ей И Ес България", чиято въглищна централа в Гълъбово също има дългосрочен договор за изкупуване на тока, но срещу нея още не са предприети действия.

От Националната енергийна камара посочват още: "Също така очакваме, че политиките, насочени към дългосрочна сигурност на доставките и стабилност на електроенергийната системата чрез оптимално използване на местни енергийни източници, при съблюдаване на екологичните изисквания, ще продължат да се прилагат".

В писмото си до тримата членове на кабинета Дик и Маркет допълват, че "устойчивата работа на стратегически централи е от полза за българските потребители, както и за регионалната и националната икономика".

Те уверяват, че камарата продължава да подкрепя усилията за либерализация на енергийния пазар чрез осигуряване на устойчива среда за всички участници.

Още от Бизнес