Енергийната камара призова кабинета да зачита инвеститорския интерес в дискусиите за дългосрочните договори

Енергийната камара призова кабинета да зачита инвеститорския интерес в дискусиите за дългосрочните договори

Легитимният интерес на инвеститорите да бъде зачетен по време на всякакви дискусии за съществуващите дългосрочни договори в енергийния сектор. Това призоваха от Националната енергийна камара по повод дадения преди месец мандат на вицепремиера Томислав Дончев и министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на финансите Владислав Горанов за започване на преговори с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" за разваляне на нейния договор с "Националната електрическа компания" за изкупуване на тока по фиксирана и по-висока от пазарната цена.

В камарата членуват най-големите частни инвеститори в енергетиката и нейни съпредседатели са Роберт Дик, който представлява собственика на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България ЕВН, и Оливие Маркет, президент на "Ей И Ес България", чиято въглищна централа в Гълъбово също има дългосрочен договор за изкупуване на тока, но срещу нея още не са предприети действия.

От Националната енергийна камара посочват още: "Също така очакваме, че политиките, насочени към дългосрочна сигурност на доставките и стабилност на електроенергийната системата чрез оптимално използване на местни енергийни източници, при съблюдаване на екологичните изисквания, ще продължат да се прилагат".

В писмото си до тримата членове на кабинета Дик и Маркет допълват, че "устойчивата работа на стратегически централи е от полза за българските потребители, както и за регионалната и националната икономика".

Те уверяват, че камарата продължава да подкрепя усилията за либерализация на енергийния пазар чрез осигуряване на устойчива среда за всички участници.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?