Енергийната компания AES е с нов изпълнителен директор в България

Иван Цанков и Оливие Маркет

Енергийната компания AES България ("ЕЙ И ЕС България”), която у нас държи ТЕЦ "Гълъбово", е с нов изпълнителен директор от 1 юни тази година, съобщиха от дружеството.

Това е Иван Цанков, който работи в компанията още от 2006 г. През годините той е бил главен финансов директор, а после и търговски директор. В миналото Цанков е работил на лидерски позиции в "Петрол” АД, както и във водещите консултантски фирми Arthur Andersen и Deloitte.

"AES България" е част от световната енергийна корпорация AES, която е включена в списъка Fortune 200. Дружеството е на българския пазар от 2001 г. и е сред най-големите инвеститори в страната за последните 25 години с вложения, надхвърлящи 1.6 млрд. евро. "AES България” е собственик на една от най-новите и модерни топлоелектрически централи в Югоизточна Европа - ТЕЦ "AES Гълъбово”, на Съоръжението за депониране на отпадъци край село Обручище, както и мажоритарен собственик на "AES Гео Енерджи", която оперира най-големия ветроенергиен парк в страната – "Свети Никола” край Каварна.

Цанков ще замени на поста Оливие Маркет, който ще оглави сектор "Бизнес развитие" на новосъздаденото звено EurAsia. Причината е, че в момента AES осъществява сливането на своите стратегически бизнес звена Европа и Азия в комбинираното бизнес звено EurAsia.

Паралелно Оливие Маркет ще продължи да изпълнява длъжността президент на "AES България”, допълниха още от дружеството. Преди да се присъедини към компанията у нас през 2015 г., той е бил вицепрезидент "Бизнес развитие" на AES Доминиканска република, мениджър "Бизнес развитие" на AES в САЩ, директор "Бизнес развитие" на AES Сингапур и вицепрезидент "Бизнес развитие" на AES Бразилия. Кариерата му в енергийния сектор започва през 1995 г. с френската компания "Electricité de France", където работи 9 години.

Световната корпорация AES оперира в 17 държави, където притежава разнообразен портфейл от разпределителни компании, топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. Служителите ѝ са 19 000 души, приходите ѝ за 2016 г. - 14 млрд. долара, а активите ѝ - 36 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?