Енергийната ни политика е дело на партийци, свързани с проруски интереси

Енергийната ни политика е дело на партийци, свързани с проруски интереси

България е водила досега енергийна политика на принципа "каквото каже Русия" и съобразно група партийци, свързани с проруски интереси, заяви в четвъртък вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

По време на среща с бизнесмени в Смолян Дянков посочи, че идеята за построяване на всяка цена на АЕЦ "Белене" е лансирана, без да има икономически анализ и публичен дебат.

Тази позиция на Данков не е нова, но въпреки това премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката Трайчо Трайков се ангажираха след среща с руския енергиен министър, че ще продължи реализацията и на трите големи енергийни проекта с Русия, стартирани от предходния кабинет.

АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис" бяха замразени с идването на новото правителство и все още не са размразени, тъй като се правят разчети дали са изгодни и как да бъдат продължени.

След около месец ще бъде завършен икономическият анализ, от който ще стане ясно, че България няма нужда от АЕЦ "Белене”, заяви Дянков по време на посещенията си в Смолян и Кърджали.

"Това е много скъп проект, а България трябва да спестява повече от енергия в бъдещето, трябва да се прави саниране на сгради. Тоест, трябва да минем изцяло към тази тема, която е основна в страни като Австрия, Германия, в голяма част от ЕС. Не да се произвежда повече електроенергия, а да се спестява повече и да се премине към по-малки алтернативни енергийни източници”, подчерта вицепремиерът.

Той повтори позицията си, че държавата въобще не трябва да се меси с даване на гаранция или заеми за  "Белене".

Дори и да има икономически смисъл от тази централа, не е ясно как проектът ще се финансира, особено по време на тази криза, допълни министърът.

В Кърджали той заяви, че хидрокаскадата "Горна Арда” е много добре обоснован икономически проект, който има смисъл и "като енергиен проект, и като проект, около който може да се развие друг тип индустрия”.

"Това е проект, за който правителството е решило, че е необходим и е направило всичко възможно, за да подпомогнем инвеститорите", уточни Дянков.

Вместо да се чудим как да намерим 12 милиарда евро за строежа на АЕЦ "Белене”, трябва да мислим за други по-малки проекти, които съвместно може да осигурят енергийните нужди, каза още Дянков, давайки примера с "Горна Арда".

Той оцени като несериозна идеята да се строи едно такова голямо съоръжение като "Белене" и след това електроенергията да се изнася.

Дори да се построи, няма да има достатъчно търсене на тази енергия, особено в чужбина, смята Дянков. По негово лично мнение "идеята е била свързана с това колко пари могат да се присвоят, като се казва, че този проект ще върви".

Ако някой иска, да го строи, ние ще регулираме това строителство, но не и България да участва с гаранции, както е мислило предишното правителство, заяви Симеон Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес