Енергийната ни стратегия до 2020 г. ще се преправя заради нови газови проекти

Енергийната ни стратегия до 2020 г. ще се преправя заради нови газови проекти

Заради газови проекти от ключово за страната ни значение ще се актуализира енергийната стратегия на България до 2020 г., реши Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет в сряда, съобщиха от правителствената пресслужба. Преправянето на документа, който реално изтича след две години, се налага по няколко причини.

Сред тях са реализацията на газопровода "Турски поток" през българска територия и  планираният газов хъб "Балкан" край Варна, който за да стане обаче трябва инфраструктура, която да осигури движението на газовите потоци, съгласно подадени от ползвателите заявки, посочва се в съобщението на кабинета. "Като основни източници за захранване на газоразпределителния център българската страна разглежда руския природен газ, местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор, от САЩ, Катар, Алжир, Египет през съществуващи и нови терминали за втечнен природен газ. С цел осигуряване на конкурентен пазар в България и в региона, се предвижда и разработване на платформа за търговия на природен газ", допълва се в него.

В актуализираната стратегия ще влезе и интерконекторът с Гърция, който ще е част от Южния газов коридор, включващ още Трансанадолския и Трансадриатическия газопроводи. Взета е предвид и вероятната промяна на транзитните маршрути за доставка на руски природен газ в региона, ако "Газпром" реши да спре или да намали количествата суровина, пренасяна по Трансбалканския газопровод за Балканите. В документа ще се предвиди и възможността България да придобие 25 на сто от проекта за строеж на терминал за втечнен газ край гръцкия град Александруполис.

От Министерския съвет аргументират промяната с очакваната след 1 януари 2020 г. значителна промяна в маршрутите на доставка на природен газ през територията на България от Север-Юг на Юг-Север, както и потенциално намаляване на транзитираните през страната количества  (ако Русия затвори украинския маршрут и Трансбалканския газопровод).

Като цяло това са все проекти от последните няколко години, които не са включени в одобрената през 2011 г. енергийна стратегия с хоризонт до 2020 г.

"С актуализиране на стратегията и предприемане на необходимите стъпки за изграждане на газова инфраструктура ще се гарантира сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ, както за България, така и в региона" обясняват от Министерския съвет. Според правителството "от стратегическо значение е запазване ключовата роля на България на газовата карта на Европа".

Паралелно енергийното министерство работи по нова енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., за която енергийният министър Теменужка Петкова каза в средата на октомври, че до седмица пред заинтересовани страни ще бъдат представени първоначални данни, свързани с бъдещия документ. "Очертани ще бъдат основните тенденции при формиране на енергийния микс, произтичащи от европейското законодателството в областта на енергетиката", каза тогава Петкова.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?